KRISTIANSAND: — De bytter sex mot kontantkort, penger, klær, husly, trygghet, status eller stoff, sier Raymond Lønberg fra støttesenteret mot seksuelle overgrep i Kristiansand. Sammen med Risk og samfunnsmedisinsk enhet i Kristiansand kommune, har han utarbeidet en rapport som beskriver omfanget av prostitusjon i Kristiansand.

13 solgte sex i helgen

Avslørte sex-salg

250 horer på et år

Sexsalg i sentrum

Dette vil politikerene gjøre med saken

Omfattende

Tre mennesker har jobbet i ett år med å kartlegge prostitusjon i Kristiansand:

Et tjuetall fastboende prostituerer seg i Kristiansand.

Opp mot 250 omreisende prostituerte har vært i Kristiansand det siste året.

De fleste av disse er ikke-europeiske.

Det foregår kjøp og salg av seksuelle tjenester i rusmiljøene.

Kristiansand skiller seg ikke ut fra andre storbyer.

Nå håper vi politikerne vil gjennomføre tiltakene vi har foreslått, sier de tre som har jobbet med rapporten.

I Kvadraturen

Ifølge rapporten har flere informanter med ulikt ståsted navngitt de samme stedene i Kvadraturen hvor kobling mellom ungdom og kunder foregår. Flere utesteder er også pekt ut.

Det hevdes også fra flere hold i rapporten at voksne menn kjøper eller bytter til seg sex fra unge gutter. Noe av dette skal skje fra et sted i Kvadraturen.

En forteller dette:

«Jeg kjenner til at noen menn her i byen etablerer kontakt med yngre gutter i Øst-Europa. Guttene får penger til reise og opphold i Norge, og det er en selvfølge at han som betaler skal ha sex i retur».

En helsesøster forteller at hun har kontakt med flere unge jenter som ruser seg og bytter sex med eldre menn for å få stoff.

Mottak, institusjoner og lignende er også utsatte steder for ungdomsprostitusjon. Tunge rusmisbrukere skal være attraktive for unge jenter for at de skal få tak i stoff.

Av 14 slike saker registrert i Agder politidistrikt, omhandler tre gutter og resten jenter. Flere av sakene omhandler flere ungdommer.

Problembakgrunn

Ifølge de som har utarbeidet rapporten, har ungdommene, som er involvert i prostitusjon tilleggsbelastninger.

— Det er ungdom som sliter. De har foreldre med rusproblemer, bakgrunn fra psykiatri eller problemer med økonomien, sier Irene Sande fra Risk.

I følge en rapport laget i Trondheim hadde 3,5 prosent av norske ungdommer mellom 12 og 18 år solgt eller byttet sex.

— Kundene kommer i kontakt med ungdommene via chattekanaler på internett, møter dem og får sex mot å gi dem varer eller tjenester. Vi ser en økende tendens til dette, sier Lønberg.

«Ha fokus på guttene også, kundene vil ha dem så unge som mulig- jo yngre jo bedre, synes de.», sier en informant i rapporten.

— Vi er opptatt av å ha fokus på de unge for at de skal få hjelp til å stoppe, sier feltsykepleier Liv Bente Sunde kommunens samfunnsenhet og Irene Sande fra Risk.