KRISTIANSAND: Det forlanger Jan Olav Johannesen, som leder Norsk psykiatrisk forening, en avdeling av Den Norske Lægeforening.

— Det som har skjedd ved Sørlandet sykehus er intet mindre enn en skandale, og sannsynligvis uten sidestykke i landet, sier Johannesen, som også stiller seg meget undrende til sykehusets forklaring på at midler er flyttet.

Både styreleder Peder Olsen og andre har forklart omdisponeringen av øremerkede midler med bemanningsproblemer og rekrutteringsproblemer. Til sammen er nesten 70 millioner psykiatrimidler brukt til å dekke underskudd i andre avdelinger på sykehuset.

Begrunnelsen forstår ikke Johannesen i psykiaterforeningen noen ting av.

— I de nasjonale evalueringsrapportene etter Opptrappingsplanen skrives det mye om at rekrutteringen ble et mindre problem enn ventet, og at oppbemanning gikk lettere enn ventet. Problemet på Sørlandet er nok ikke at man ikke får tak i folk, men at man ikke har søkt etter folk. I resten av landet har altså rekrutteringen gått overraskende greit, sier han, og legger til:

— Hvis rekrutteringsproblemer hadde vært årsaken, kunne jo Sørlandet sykehus brukt en brøkdel av midlene til å bedre lønns- og arbeidsforhold for å gjøre seg attraktive. Midlene kunne også vært brukt til å styrke sykehusfunksjonene, kapasiteten, kompetansen og kvalitet i både sykehus, distriktspsykiatriske sentre og poliklinikker. Og man kunne forsøkt å brukt midler til å bedre forholdene internt i sykehuset, standardmessig både for ansatte og pasienter. Det siste er ikke lov, men man kunne jo søkt om lov, i stedet for å bruke pengene på helt andre formål, sier Johannesen, som ikke tror på sykehusets forklaring.

Johannesen mener pengene er flyttet utelukkende for å dekke underskudd.

— Dette viser hvor sårbar de psykisk syke er i forhold til ressurser. Når til og med øremerkede midler forsvinner, er det meget alvorlig. Regjeringen avslutter øremerking i år. Det gamle systemet bør snarest på plass igjen, sier Johannesen, som også krever at statsråd Bjarne Håkon Hanssen tar grep og sørger for en forpliktende plan.

— De 70 millionene som myndighetene har bevilget til psykiatri, må tilbake til psykiatrien på Sørlandet fortest mulig, sier han.