Line Mørch og Aud Angelstad var de som engasjerte seg desidert sterkest i «ulvespørsmålet», da lokalpolitikerne i Tvedestrand tirsdag kveld skulle utforme sin uttalelse i forbindelse med at Miljøverndepartementet ønsker å etablere et forvaltningsområde for ulv vest for Glomma.Gode naturgitte forhold

Veterinær og venstrepolitiker Line Mørch forsvarte ulvens rett til å få vende tilbake til et område der den har gode naturgitte forutsetninger for å leve.

— For mange år siden klarte vi å fjerne ulven fra vårt område. Dersom vi er heldige får vi snart tilbake dette rovdyret, sa Mørch i sitt innlegg.

Miljøverndepartementes opplegg går blant annet ut på at ulven skal ha et særlig strengt vern i Aust-Agder, Telemark, Østfold, mesteparten av Buskerud og Akershus. Dette området skal utgjøre en forvaltningsenhet sammen med deler av Midt-Sverige. Målsettingen er at det skal være åtte til ti familiegrupper i Sør-Skandinavia.Må ta ansvar

Mørch, som anførte dissens i Tvedestrands viltnemd, mener det er fokusert alt for mye på de negative sidene ved at ulven tilbakeføres til blant annet Aust-Agder.

— Norge har forpliktet seg til å ta vare på sitt biologiske mangfold. Derfor er det viktig at hele landet tar et ansvar for å redde truede og sårbare arter som ulven, sa hun.

Line Mørch påpekte at hun er fullstendig klar over de tap saueeirne må belage seg på, dersom ulven får et strengt vern i Aust-Agder. Hun mener imidlertid at mye kan gjøres gjennom forebyggende arbeid.

Konsekvensene for elgbestanden tror hun ikke vil bli dramatisk.Kurs mot «ulvefobi»

Den sterke frykten for ulven sier Line Mørch er helt ubegrunnet.

— Dette må behandles som andre fobier, som f.eks redselen for edderkopper og tunneller, sa Mørch, som humoristisk foreslo å arrangere «ulvefobikurs».

Aud Angelstad tilhører muligens i gruppen Line Mørch vil sende på ulvefobikurs. Senterpartipolitikeren har i alle fall for et helt annet syn på den store rovdyrarten enn Venstres kommunestyrerepresentant.Høy pris

— Med livet som innsats utryddet forfedrene våre ulven, inneldet Angelstad, som på ingen måte akter å godta at Miljøverndepartementet gjør Aust-Agder til et fristed for rovdyret.

Senterpartipolitikeren påpekte blant annet hvor mye rovdyrpolitikken koster skattebetalerne.

— Årlig utbetales det 48 mill. kroner i erstatning for drepte sau og lam. Det brukes 13 mill. kroner til forebyggende tiltak. Slik kunne jeg ha fortsatt. Prislappen på rovdyra blir etterhvert veldig høy, sa Angelstad, som gikk inn for å si kontant nei til ulv på vestsiden av Glomma, slik administrasjonen hadde anbefalt.

Angelstads syn på ulven var sammenfallende med flertallet i kommunestyret. Totalt stemte 21 representanter for å gi en negativ innstilling til Miljøverndepartementes foreslåtte ordning, mens 8 ville gi en positiv tilslutning.