Mindretallet, Ap´s Elsa May Masdalen og Høyres Kerstin Flaten, vil fjerne fylkeskommunen. Flertallet, ordfører Kjell Arild Haugen, varaordfører Odvar Voie Eikeland og Krf´s Nils Audun Gryting kan ¿ selv om de fortsatt ønsker tre forvaltningsnivå ¿ likevel akseptere større regionale enheter enn dagens fylker, for eksempel et samlet Agder.Region-sykehus

Det samme flertallet sier nei til at staten overtar forvaltningsansvaret for sykehusene i Norge. Innbyggerne er best tjent med region-styrte sykehus:

¿ For meg er politisk kontroll og styring et avgjørende prinsipp. Derfor har jeg størst sans for regionale sykehus, mente Nils Audun Gryting bl.a.

Mindretallet, Masdalen og Flaten, gikk inn for statsstyrte sykehus.Videregående utdanning

I dag er videregående utdanning et fylkeskommunalt ansvar, og slik bør det fortsatt være, mener formannskapets flertall. Elsa May Masdalen ønsker imidlertid at staten overtar dette ansvaret, mens Kerstin Flaten mener videregående utdanning bør være et kommunalt ansvar.Fylkesmannen

Det er imidlertid full enighet i Gjerstad formannskap om at det først og fremst er fylkesmannsembedet som vokser og at det ligger store innsparingsmuligheter i en samkjøring mellom dette embedet og fylkeskommunen:

¿ I dag er det mye dobbeltkjøring. Jeg frykter at dersom fylkeskommunen fjernes som forvaltningsnivå, vil fylkesmannsembedet vokse enda mer, sa Gryting som fikk de øvrige representanter med seg i forslaget om at fylkesmannen kun bør ha kontroll— og tilsynsoppgaver. Forvaltningsoppgaver som krever skjønnsutøvelse, bør legges til et folkevalgt organ på regionalt eller kommunalt nivå, heter det i vedtaket.