AGDER: I årets midtsesongevaluering fra lakseelvene på Sørlandet, er det bestemt at laksefiskesesongen skal utvides fra 31. august til 15. september i Otra, Tovdalselva, Mandalselva og Audna.

På hjemmesiden til Lakseelvene på Sørlandet, skrives det at sesongen så langt har vært god, og at den samlede fangsten per 25. juli er lagt til grunn i evalueringen.

Til nå i år er det tatt opp 1,7 tonn laks fra Otra, ett tonn fra Tovdalselva, 3,7 tonn fra Mandalselva og 2 tonn fra Audna. I Lynga er det tatt opp i overkant av 700 kilo. Der håper elveeierlaget at den nye laksetrappa i Kvåsfossen skal gi laksen tilgang til nye gytearealer, og avslutter sesongen 31. august for å bevare gytelaksen.

- Jevnt innsig

«Vi har de to foregående sesonger erfart at oppgangen kom senere enn normalt, med store fangster i august og september. Inneværende år ser ut til å bli normalt med jevnt innsig av laks. Det er vanskelig for oss i elvene å si noe om årsakene til dette, men noe av årsaken kan skyldes høyere vannføring i elvene i år enn i fjor. Vi observerer også at særlig mellomlaksen er i godt hold i år (store i forhold til lengde). Dette kan tyde på god mattilgang i havet», skriver elveeierlagene på siden.

Se video fra Kvåsfossen:

12,5 kilo i Mandalselva

I elvene som får utvidet sesongen er det krav om at all laks over tre kilo eller 70 centimeter skal slippes ut igjen i september. I Audna gjelder dette kun hunnlaks.

Den største laksen som er ført i land på Sørlandet denne sesongen, ble tatt i Mandalselva i sonen Holmesland P tidlig i juni. Den veide 12,5 kilo, og ble tatt med mark. I slutten av juni ble det også tatt en pukkellaks på en kilo i Otra. Fisken er svartelistet i Norge, og svært uvanlig i norske vassdrag.