Skal ikke arvinger kunne se hvordan offentlige hjelpeverger har styrt økonomien til avdøde slektninger? Det er spørsmålet som venninnene Anne Marie Holmen og Lillian Frøytland reiser etter å ha kjempet hver sin kamp.

Anne Marie Holmen fikk til slutt innsyn i papirer om hvordan hjelpevergen hadde forvaltet pengene til hennes nå avdøde far. Men først forsøkte både Lyngdal kommune og Fylkesmannen i Vest-Agder å holde alle papirer hemmelig.

LES OGSÅ:

Innsynsnekten ble begrunnet med at man ønsket å skjerme den pleietrengende personens «personlige forhold» for familiene. Holmen fikk til slutt støtte hos Sivilombudsmannen.

På den ene side har de sagt at det ikke kan gi innsyn fordi hans personlige forhold skulle vernes om. På den andre side har de sagt at det er så god kontroll med hjelpevergefunksjonen at innsyn for arvinger bør være unødvendig.

I mange år hjalp Anne Marie Holmen sin nå avdøde far med økonomien. I 2009 fikk familien beskjed om at det var oppnevnt offentlig hjelpeverge som skulle ta seg av farens økonomi. Fullmakten Holmen hadde brukt for å hjelpe faren i banken, gjaldt ikke lengre.

Da startet en kamp for å få innsyn i hvordan det offentlige forvaltet farens penger.

Tok år

— Jeg er sjokkert. Det tok flere år. På den ene side har de sagt at det ikke kan gi innsyn fordi hans personlige forhold skulle vernes om. På den andre side har de sagt at det er så god kontroll med hjelpevergefunksjonen at innsyn for arvinger bør være unødvendig. Når jeg får se dokumentene, viser det seg at det ikke er ført regnskap overhodet. Og tallene avslører slett ingen personlige hemmeligheter om min far, det er hjelpevergens arbeid jeg ville se nærmere på, sier Holmen.

Det var ført en oversikt over hjelpevergens disposisjoner, selv om formen på det ikke var et tradisjonelt regnskap. Fædrelandsvennen har vært i kontakt med den aktuelle hjelpevergen, som ikke ønsker å kommentere saken ut over at han har utført oppdraget samvittighetsfullt og ikke har gjort noe galt.

Parallelt med Holmens kamp for innsyn i hvordan hennes fars økonomi ble ivaretatt de siste årene han levde, har venninnen Lillian Frøytland i Kristiansand slåss for innsyn i hvordan hjelpevergene forvaltet pengene til hennes avdøde tante og hennes søster i Farsund.

LES OGSÅ:

Ikke presedens

Da Holmen omsider fikk medhold etter at sivilombudsmann Arne Fiflet hadde sett på saken hennes, håpet Frøytland at fylkesmannen ville åpne for innsyn også i hennes sak.

Men Farsund kommune har opprettholdt avslag på innsyn og Fylkesmannen har stadfestet det.

— Har dere vurdert om Sivilombudsmannens vurdering skal få konsekvenser i den andre saken?

— Ja, vi har tatt det med i vurderingen. Men slik vi ser det, er premissene i sakene forskjellige, sier Monica Bjørkholt Gundersen hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

Skuffet

— Det som jeg lurte på helt fra begynnelsen, var om hjelpevergen hadde gjort jobben sin. Blant annet stod leiligheter tomme, som vergen skulle gjøre inntektsbringende. Lisens ble betalt selv om min tante ikke hadde tv. Jeg har vært urolig for om min tante fikk sine rettigheter ivaretatt skikkelig, sier Lillian Frøytland

Nå er hun skuffet over avslaget på innsyn, som kunne gitt henne og andre i familien fakta på bordet.

Lisens ble betalt selv om min tante ikke hadde tv. Jeg har vært urolig for om min tante fikk sine rettigheter ivaretatt skikkelig.

— Hva gjør du nå?

— Jeg må visst gå veien om Sivilombudsmannen jeg også. De hørte på Anne Marie og overprøvde fylkesmannen, så jeg har et håp om at de hører på meg også.

Kommunene og fylkesmannen har ikke funnet feil hos noen av vergene.

Frøytlands krav om erstatning har ikke ført fram foreløpig. Hun har ikke lyktes i å dokumentere eventuelle tap, og sier hun trenger å se regnskapene for å få alle fakta på bordet.

http://www.fvn.no/lokalt/kristiansand/Arvinger-far-ikke-se-hjelpevergeregnskap-2626027.html