GRIMSTAD: Det ble sendt ut varsel om kokepåbud av drikkevannet allerede 20. oktober i fjor. Femti husstander eller 100 personer har blitt rammet av at vannet fra Reddal vannverk er forurenset av E.coli.

— Det er tidligere påvist avføringsbakterier i vannet, noe som kan medføre helsefare, forteller distriktssjef Rune Kristiansen i Mattilsynet i Aust-Agder.

Han sier at det er lite trolig at E.coli bakterien er av den farlige varianten.

Reddal vannverk fikk påbud fra Mattilsynet om å rense drikkevannet innen 2. januar i år, noe som ikke har blitt gjort. Vannverket har påklaget Mattilsynets vedtak om rensing, fordi de mener det innebærer for store kostnader. I følge Mattilsynet dreier det seg om en kostnad på et par hundre tusen kroner.

Forsvarer påklagingen Leif Viken er formann i Reddal vannverk. Han forsvarer at vannverket har påklaget vedtaket fra Mattilsynet.

  • Vi har søkt om kommunalt vann, og det er en prosess på gang, hvor vi skal få tilgang til kommunalt vann innen våren 2008. — Men dere fikk pålegg om å rense vannet innen 2. januar. Hvorfor har ikke dette blitt gjort?

— Det koster såpass mye penger at det er helt urimelig å kaste penger ut av vinduet når det er en kommunal løsning på gang, forklarer Viken.

Han sier at over 40 prosent av vannverkene i Norge ikke er godkjent.

  • Vi er ikke alene. Vi tar tak i dette, men vi kan ikke pålegges urimelige utgifter. Hvis vi skal klorere vannet koster det 200 000 kroner. Ved en full rensing koster det millioner, sier Viken.

- Ikke tilfredsstillende

Hva mener dere i Mattilsynet at vannverket burde ha gjort?

— Vi mener de må etableres rensing av vannet, slik at det garanteres godt drikkevann. Vannet må enten renses ved klorering eller sandfiltrering, sier Kristiansen.

— Hvor alvorlig er det at vannverkert ikke aksepterer kravet om rensing?

— Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende at man har ikke har et godt nok vannverk.

Fortsatt avføring i vannet

Vannverket tar prøver av drikkevannet hver uke, og det er fortsatt påvist avføringsbakterier i vannet.

  • Det taes hyppige prøver for å følge med. I verste fall ser vi for oss en situasjon hvor vi må kjøre vann i bil ut til abonnentene, sier Kristiansen.

— Er det aktuelt å stenge vannverket?

— Nei, det anser vi som veldig lite hensiktsmessige, men det finnes en grense for hvor lenge vi kan trekke ut en sak. Grimstad kommune jobber hardt for å sikre drikkevanntilførsel til Reddal. De skal legge en reservevannledning fra Grimstad til Lillesand og lage en avstikker med rent vann til Reddal, forklarer han.

Men det kan altså ta et helt år før Reddal får rent vann fra denne avstikkeren.