— Nå skal vi jobbe hardt for å stille til valg i flest mulig kommuner, sier Thompsen til Fædrelandsvennen.

Torsdag kveld ble han enstemmig valgt til leder på fylkesårsmøtet på Søgne gamle prestegård. Det skjedde bare få måneder etter at han selv meldte seg inn i partiet og akslet den grønne ledertøya i Lister, der flere lokallag er under oppbygging.

For partiet knoppskyter nå i raskt tempo. Ved valget i 2013 hadde partiet lag i Kristiansand og Mandal. Nå har Søgne, Vennesla og Lyngdal kommet til, og i Flekkefjord, Farsund og Lindesnes holdes det møter i disse dager.

— I tillegg er medlemmer i Marnardal og Songdalen i bevegelse, forteller avtroppende fylkesleder Birte Simonsen - som fortsetter som nestleder. Hun er også nominert på førsteplass til partiets fylkestingsliste, med Thompsen som nummer to.

Ny teknologi

Fra 35 betalende medlemmer våren 2013, teller MDG nå snart 200 i Vest-Agder, og den vinproduserende ingeniøren Knut Helge Thompsen er en av de nyrekrutterte:

— Jeg valgte Miljøpartiet De Grønne fordi de har flest politiske saker jeg er enig i, sier Thompsen. - som i tillegg til å være vinbonde på Kvelland og leder av Lynga Opplevelser, også har tung ingeniørfaglig bakgrunn:

— Jeg er veldig teknologiorientert, og mener oljeindustrien i dag demper utviklingen av ny teknologi som vi trenger for å skape ren energi som er rimeligere enn fossile brensler, sier han.

— Bare ved å ruste opp gamle vannverk kunne vi få igjen mer kraft enn det som er planlagt i nye vindmølleparker, legger han til.

Økologisk profil

Også partiets økologiske profil passer som hånd i hanske til bonden som dyrker sine økologiske druer.

— Jo mer vi dyrker lokalt, jo mer robuste og uavhengige lokalsamfunn får vi, sier han.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook

I disse dager kjemper han for å holde Kvelland vingård unna tvangssalg etter en konflikt med SR-Bank, men driver videre gjennom et nytt driftsselskap, og håper at floken løser seg.

En av de første oppgavene han får som fylkesleder, er å ta imot partileder Rasmus Hansson som kommer på besøk mandag. E 39 er en av sakene de skal diskutere, og Thompsen har synspunkter på trasévalget:

— Vei er et nødvendig onde, men jeg verdsetter naturen og den samfunnsøkonomiske nytten den har, og mener det er bedre å legge ny E 39 i lengre tuneller og i traseer der det allerede er gjort inngrep i naturen, sier han.

Politisk grønne

Som ansvarlig for MDG i de seks Listerkommunene, er kommunesammenslåing er selvsagt diskusjonstema, og Thompson ser ingen vei utenom større kommuner:

— Men det er viktig at det blir holdt folkeavstemninger så folk får si hva de mener, sier han.

MDGs medvind i Vest-Agder sammenfaller med utviklingen i resten av landet, og de driver nå en intens listekampanje under mottoet «Farg Norge grønt». Ved forrige valg stilte partiet lister i 55 kommuner, og har nå lokallag i over 200 kommuner. Ambisjonen er å stille til valg i over 300 kommuner, og de drømmer om en tidobling av antall folkevalgte.

Mange av dem vil bokstavlig talt være politisk grønne. Vinbonde Knut Helge Thompsen er en av dem:

— Noe av det vi skal jobbe med framover er å etablere fadderordninger så de som ikke har politisk bakgrunn får oppbacking og drahjelp, sier han.

Går fra grønt til Rødt

Kristian Landmark er et ektefødt barn av grønn politikk, men har nå meldt overgang til Rødt.

Kristian Landmark har forlatt MDG og stiller til valg for Rødt i Kristiansand til høsten. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg ønsker Miljøpartiet De Grønne alt godt, og skulle gjerne sett at de ble Norges største parti, sier den 33 år gamle filmskaperen som i 2011 ble valgt som vara for MDG til Kristiansand bystyre.Til høsten stiller han til valg for Rødt, som nummer tre på partiets liste.

— For meg ble det viktig å velge et parti med en tydelig ideologisk profil på venstresiden, sier Landmark, som er sønn av avdøde Kjell Landmark som stiftet Kristiansand by- og miljøvernliste, og MDG-politiker Birte Simonsen.

— Rødt er et antikrigsparti, men også et tydelig og godt miljøparti, og jeg ser gjerne at vi samarbeider, fortsetter han.

— Men generelt sett synes jeg det er viktig å markere revir på venstresiden både i byen og i Norge, og da jeg ble spurt om å stille for Rødt, takket jeg ja med glede, sier han.