Jens Røed (H) krever svar på hvorfor så mange lærere i Vennesla får nei til videreutdanning. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Fylkesleder i Utdanningsforbundet, Åse Løvdal, er overrasket over at så mange lærere får nei til videreutdanning. Foto: Kristin Ellefsen

— Jeg kan ikke svare på hvorfor så mange som har søkt om videreutdanning har fått avslag i Vennesla. Jeg begynte i stillingen 1. januar og må rett og slett sette meg inn i dette. Men jeg skal finne et svar, sier oppvekstsjef Steinar Harbo til Fædrelandsvennen.

Bare Mandal (71 prosent) avslo flere søknader om videreutdanning for lærere enn Vennesla i fjor. 53 prosent av søknadene ble avslått. Til sammenlikning er det bare 11 prosent avslag i Kristiansand og fire prosent i Lillesand.

- Merkelig

Jens Røed (H) krever svar på hvorfor så mange lærere i Vennesla får nei til videreutdanning. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Høyres Jens Røed sitter i levekårsutvalget i Vennesla. Han forlanger en forklaring:

Det er merkelig at vi ikke utnytter denne ordningen til virkelig å styrke skolen vår.

— Vennesla-skolen sakker akterut hvis våre lærere over tid tilbys mindre kompetanseheving enn lærere andre steder. Staten dekker det meste av kostnadene. Det er merkelig at vi ikke utnytter denne ordningen til virkelig å styrke skolen vår.

— Jeg blir litt oppbrakt over disse tallene. Vi må få en orientering i levekår-utvalget slik at vi kan få eksakte svar på hva dette skyldes. Målet må være at våre lærere får minst like godt tilbud om videreutdanning som andre, sier han.

- Stor jobb å gjøre

Fylkesleder i Utdanningsforbundet i Vest-Agder, Åse Løvdal, er overrasket over at så mange lærere fremdeles får nei når de søker videreutdanning.

— Vi har jobbet i årevis med dette, og mye positivt er skjedd. Men nå har Vennesla, Mandal og andre kommuner med stor avslag-prosent en stor jobb å gjøre. Dette handler egentlig bare om politisk vilje til å prioritere kompetanseutvikling, sier Løvdal.

Fylkesleder i Utdanningsforbundet, Åse Løvdal, er overrasket over at så mange lærere får nei til videreutdanning. Foto: Kristin Ellefsen

Hun sier kommunene nå oppleves som bremseklosser i arbeidet med kompetanseløft blant lærere.— En skulle jo tro kommunene og regionene gjorde det de kunne får å få tak i mest mulig av ressursene staten tilbyr. Slik kan våre kommuner og vår landsdel få en positiv utvikling. I stedet ser vi altså kommuner som avslår de fleste søknader om videreutdanning, sier Løvdal.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, refset Mandal og Vennesla gjennom Fædrelandsvennen onsdag. Han sa at lokalpolitikere må tenke gjennom hva de vil med skolen sin hvis kommunen deres ikke utnytter den milliarden som er avsatt til videreutdanning. Han minnet om at staten tar de aller fleste kostnadene og sa at kommuner som Vennesla og Mandal må skjerpe seg.

Hopper ikke

Leder av levekårsutvalget i Vennesla er KrFs Inger Turid Tonstad:

Vi må få en forklaring på hvorfor Vennesla har så stor avslagprosent. Samtidig vil jeg ikke hoppe bare fordi Røe Isaksen sier hopp

— Jeg er helt enig i at dette er viktig, og vi må få en forklaring på hvorfor Vennesla har så stor avslagprosent. Samtidig vil jeg ikke hoppe bare fordi Røe Isaksen sier hopp, kommenterer Tonstad (KrF), og fortsetter:

— Det kan være våre lærere søker en etterutdanning som ikke er prioritert, eller at for mange søker samtidig. Det kan være at mange på én skole søker, mens andre skoler ikke søker. Venneslas lærere skal få kompetanseheving, men den må skje i pakt med de målsettinger vi lokalt har satt for skolen, sier Tonstad.

Les også:

Les også:

Alle søknader om videreutdanning avklares og godkjennes av rektor ved den enkelte skole før den sendes videre.

Ikke egne penger

Vennesla har ikke en egen budsjettpost for videreutdanning av lærere i kommunebudsjettet. Ikke ei krone er avsatt i år. Heller ikke i fjor og årene før.

— Når lærere får innvilget videreutdanning brukes de ressursene som kommer fra staten. Hvis kommunen må inn med noe, må vi finne pengene andre steder. Vi har ikke en egen post i budsjettet til kommunens egenandel, faktaopplyser rådgiver Aud Marit Emauelsen i Vennesla kommune.

Statens satsing på videreutdanning dekkes i det vesentlige av staten. Det er litt ulikt fra fag til fag. Noen fag dekker staten nesten alt, i andre fag dekkes 75 prosent.

Inntil nylig var Kristin Ropstad oppvekstsjef i Vennesla. Hun er nå utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Vest-Agder. Siden hun har fått ny arbeidsgiver, vil hun ikke kommentere hvorfor så få lærere i Vennesla har fått innvilget videreutdanning.