— Det er vanskelig å sette ord på, men du føler deg jo maktesløs i en slik situasjon. En million spørsmål raste gjennom hodet. Hvor kan han være? Det var fortvilende å ikke vite, sier svigersønn Morten Drøsdal (45) til Fædrelandsvennen.

74 år gamle Sigurd Kallhovd er fremdeles ikke funnet, over to uker etter at familien meldte ham savnet. 74-åringen lider av demens og politiet tror han har gått seg vill i skogen. Foto: Privat

Etter tre dager uten resultat, ble leteaksjonen etter svigerfaren avsluttet lille julaften. Flere hundre personer hadde da trålet gjennom store områder ved Sørlandsparken, Hånes, Lauvåsen og Hamresanden på jakt etter 74-åringen. Teorien var da at 74-åringen, som lider av demens, hadde gått seg bort.

Påkjenning å vente

— Politiet rådet oss til ikke å delta i leteaksjonen. Det beste vi kunne gjøre var å ta vare på hverandre. Det virket fornuftig med tanke på at det var så mange andre som var ute, men det var samtidig en påkjenning å ikke skulle gjøre noe, sier Drøsdal.

Dagen etter at aksjonen ble avsluttet, dro familien ut for å lete videre. De hadde da kommet til samme konklusjon som politiet, at de lette etter en omkommet person.

— Det var tungt å få beskjed om at letingen ble avsluttet, selv om vi da var innstilt på at han ikke lenger var i live, sier Drøsdal, som er gift med 74-åringens yngste datter.

Solveig Ørvad (47), den eldste av Kallhovds to døtre, sier at familien var preget av uvissheten.

— Det er fortvilende å sitte og vente, helt til vi innså at det var slutt. Det er vanskelig å ikke vite, sier Ørvad.

Takker de frivillige

Familien har tidligere ikke ønsket å la seg intervjue, men har nå sagt ja til å fortelle om opplevelsen til Fædrelandsvennen.

— Det er en god anledning til å takke alle de frivillige. Vi er veldig fornøyd med innsatsen til politiet, Røde Kors, Sivilforsvaret og alle de frivillige, sier Drøsdal.

— De har gjort en fantastisk innsats. Det er vi takknemlig for. Selv om han ikke er funnet, så er det godt å tenke på at en har forsøkt, sier Ørvad.

LES OGSÅ:

Hvor 74-åringen befinner seg, er fremdeles helt uvisst. Men familien håper at folk som går tur i områder rundt Hånes, kan være ekstra oppmerksomme.

— Det hadde vært fint å få et svar. Det handler om å få en avslutning og en grav å gå til. Det kan også si noe om hva som har skjedd. Har han bare gått seg vill, eller har det skjedd noe annet? sier Drøsdal.

Over 200 personer deltok i leteaksjonen som startet lørdag 20. desember. Letingen ble avsluttet lille julaften, uten resultat. Foto: Erling S. Hægeland

Da håpet forsvantHan forteller at det var kona som oppdaget at faren hadde forsvunnet fra leiligheten i Vigvollåsen.

— Hun dro opp til ham for å levere noen kaker før jul. Vi tenkte at han hadde gått en tur, men etter hvert forsto at vi at noe måtte ha skjedd. Vi kjørte selv rundt i nabolaget til klokka tre om natten. Så overtok politiet, sier Drøsdal.

— Når forsvant håpet om å finne ham i live?

— Det forsvant gradvis. Man er jo realist oppi alt. Han kunne ha satt seg på en buss, men demensen gjorde at han helst oppholdt seg på kjente steder og sammen med folk han var trygg på. Han spurte alltid etter veien hvis han ikke fant fram, sier Drøsdal.

Julaften tilbrakte han og kona sammen med sine to barn og Drøsdals foreldre på Slettheia.

— Svigerfar var alltid sammen med oss på julaften, så det ble en spesiell feiring. Det var jo en plass han ville ha vært, sier Drøsdal.

Politiet fortsetter

De siste dagene har politiet gjennomført flere hundesøk i områder hvor det er sannsynlig at den savnede 74-åringen kan befinne seg.

— Leteaksjonen som ble styrt av Hovedredningssentralen, er avsluttet. Men vi fortsetter å lete, spesielt hvis det kommer konkrete tips. Både onsdag og torsdag var vi ute med hunder, sier stasjonssjef Jan Nesland ved Randesund politistasjon.

Onsdag møtte han 74-åringens pårørende for å holde dem orientert. Politiet har tidligere opplyst at 74-åringens mobiltelefon har slått inn på basestasjoner på Hånestangen.

— Vi har forsøkt å krysspeile signalene, men området hvor mannen kan befinne seg, er fremdeles ganske stort, sier Nesland.

Han opplyser at politiet er i dialog med Røde Kors om muligheten for å gjennomføre treningsturer i områder hvor 74-åringen kan være.