— Vi tør ikke la trærne stå lenger. De må bort før det skjer en ulykke, sier enhetsleder for parkvesenet i Mandal kommune Arvid Guldbrandsen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Det handler om et 20-talls digre furutrær, flere av dem opp mot 200 år gamle. En rekke ganger i årenes løp har greiner på flere hundre kilo knekt av og dundret i bakken. Aldri har noen barn blitt truffet, noe som bare er ren lykke.

Bekymret

- Vi har ofte vært bekymret, særlig i sterk vind og frost. Da har de lett for å knekke, forteller inspektør Elin Dyrstad på skolen.

Dette treet ved Kongle-avdelingen får stå. Under er det tak og greiner som faller ned vil ikke skade noe. Foto: Jarle R. Martinsen

Sist ei gren knakk var under stormen sist helg. Og enda verre var det for noen år siden. På Speilen, som er bak skolen, dundret et helt tre i bakken i vinden. Det skjedde i skoletida.— Men vi var oppmerksom på det, så alle elevene var langt unna, forteller Dyrstad.

Vil ikke fjerne

Å fjerne trærne er overhodet ikke noe som verken parkvesenet eller skolen ønsker. Eller noen mandalitter heller for den del. Dette er trær som for et par hundre år siden ble plantet og var en del av Furulunden lenge før skolen ble bygget.

Dette er trær med sjel

— Ja, dette er triste greier. Dette er trær med sjel, mener naturforvalter i parkvesenet Roald Larsen.

Han har stelt disse trærne i årenes løp. Og han løp under trærne da han selv var elev på skolen.

- Men sikkerheten går selvsagt foran, medgir han.

Fjernes snart

Trærne blir trolig tatt vekk i vinterferien. Dermed blir det veldig tomt i skolegården. Larsen ønsker at det i stedet bør plantes rundt ti eiketrær i stedet som er sterkere enn furutrær.

— Men det koster. De må komme hit rimelig store for å tåle at det er unger som leker med dem. Og det koster lett opp mot 50.000 kroner per stykk, sier Gulbrandsen.

Slik finnes det ikke penger til i kommunen - i alle fall ikke nå.