Ifølge UP-sjef i Rogaland og Agder, Øystein Krogstad, gjorde UPs patruljer 102 narkotikabeslag i 2014. Det er nesten dobbelt så mange som året før, hvor antallet beslag var 64. — Vi beslagla cirka en halv kilo marihuana, nesten to kilo hasj og tre og en halv kilo amfetamin, sier Krogstad.

Mengden omfatter beslag som ble gjort på stedet, samt etterfølgende beslag gjort under politiets husransakelser. Den største fangsten fant sted i Arendal 11. mars, da en 29-åring ble stoppet i en bilbeltekontroll på Stoa.

Les også:

— Vi fant en kilo amfetamin i bilen, resten ble funnet av politiet hjemme hos vedkommende. Totalt dreide det seg om 2,8 kilo amfetamin, det største enkeltbeslaget i fjor, sier Krogstad.

Nytt våpen

UP har også beslaglagt en stor mengde narkotiske tabletter.

— Det er tabletter av alle mulige slag. Det er Valium, Rivotril, Viagra og anabole steroider. At folk har med seg dette i bilen er urovekkende. Det betyr i mitt hode at de ruser seg mens de kjører og rus er en medvirkende årsak i mange alvorlige ulykker, sier Krogstad.

I 2014 ble to av UPs biler utstyrt med det nye automatiske nummergjenkjenningssystemet (ANPR). Ifølge Krogstad har dette vært et viktig våpen i kampen mot ruskjørerne.

— Dette gjør at vi løpet av kort tid kan få rede på om den aktuelle bilen har blitt brukt til kjøring i ruspåvirket tilstand tidligere, sier Krogstad.

I 2014 ble 96 sjåfører tatt for ruspåvirket kjøring av UP, mot 68 i 2013. For noen år siden fikk politiet et apparat som skulle avsløre narkotikabruk på samme måte som alkohol. Det viste seg å fungere dårlig, så politiet må fremdeles selv vurdere om sjåføren som stoppes skal tas med til blodprøve.

— Det skal være et nytt apparat på trappene, men vurdering av tegn og symptomer vil likevel være det mest sentrale. 99 prosent av bilistene vi velger å ta med viser seg å være påvirket. Personlig mener jeg at vi tåler en større feilmargin, så jeg har gitt beskjed til patruljene om at vi kan inn enda flere, sier Krogstad.

Store mørketall

Han mener mørketallene er store, men lover at enda flere vil bli tatt i løpet av 2015. — Det er kanonviktig å få tatt disse ruskjørerne. Hvis vi ikke kan presentere enda høyere tall i 2015, så blir jeg skuffet, sier Krogstad.

Kriminalsjef Jens Martin Reiersølmoen ved Arendal politistasjon mener UPs økte oppmerksomhet på narkotikakriminalitet er et viktig bidrag.

— Vi merker at flere blir tatt for andre straffbare forhold. Våre egne patruljer er også gode til å luke ut disse bilistene. Et lite beslag i bilen fører ofte til et større beslag hjemme hos vedkommende som blir stoppet, sier Reiersølmoen.

De siste årene har Utrykningspolitiet i økende grad konsentrert seg om mer enn trafikkriminalitet. Det vises også i statistikken.

— I fjor pågrep vi 212 personer som er mistenkt for straffbare forhold som ikke er knyttet til trafikk. I 2013 var tallet 171, sier Krogstad.