JOBBER MED SKJENKEVETT: I auditoriet i NAV-bygget i Skippergata i Kristiansand holdt Johnny Brenna et engasjert innlegg basert på sine erfaringer med Salutt Oslo. Til venstre avdelingsleder for skjenkesaker i Kristiansand Kim Gronert, og i midten Fred Rune Rahm fra Borgestadklinikken. Foto: Sondre Steen Holvik
LYDHØRE: Rundt 50 representanter fra ulike skjenkesteder i Kristiansand fulgte med på torsdagens seminar om ansvarlig alkoholhåndtering. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: — Både vi og utelivsbransjen ønsker å begrense overskjenking og vold i sentrum. Å få politifolk inn på utestedene er en spennende tanke, sier Tallaksen.

I Kristiansand er det dobbel politibemanning på jobb natt til lørdag og til søndag.

— Jeg er absolutt åpen for at vi setter av en patrulje på to politifolk som er synlige inne på utestedene. Hvis kommunen og utelivsbransjen er positive til det, er planen at vi skal gå i gang før sommeren, sier Tallaksen.

Torsdag var han til stede på et seminar om ansvarlig alkoholhåndtering i regi av Kristiansand kommune og Borgestadklinikken. Der var også den tidligere politimannen Johnny Brenna, som nå jobber for å fjerne mest mulig av overskjenkingen i Oslo.

Mindre vold og fyll

— Politiet ville tenke nytt. De var lei av å stå på utsiden av skjenkestedene med helgefylla, og ville heller være pro-aktive innendørs, forteller Brenna og fortsetter:

— Vi har opplevd færre tilfeller av vold og fyll i problemområder av at et par politifolk i uniform og vest går inn på skjenkestedene og får en oversikt over forholdene. Her etablerer de dialog og kontakt, er synlige og tydelige, og kan samarbeide med våre fem sivilkledde Salutt-kontrollører om det trengs. De ordner opp med eieren på stedet dersom de oppdager overskjenking. Det viktige er at kommune, politi og utestedene står sammen, og at man er flinke på dialog, kompetanseheving og kontroller, understreker Brenna.

Politiet må kurses

I Kristiansand er politiet representert i en nyetablert prosjektgruppe som også består av tre representanter fra utelivsbransjen og sju fra Kristiansand kommune. Gruppen har fått 125.000 kroner i støtte fra Kompetansesenteret for rus i region sør. Målet er å få med flest mulig skjenkesteder til å være med på prosjektet, og så kurse dem i ansvarlig alkoholhåndtering fra og med ultimo april.

— Også vi i politiet må kurses. Vi har erfaring med å ha politifolk i sivil inne på skjenkestedene, men skal vi gå inn i uniform på utestedene, må vi ha mål og mening med det. Noen av gjestene vil kanskje la seg irritere av det er synlig politi til stede, men får vi gode rutiner på dette, kan det ha god effekt på sikt, mener Dag Tallaksen.

Kortsiktig omsetningssvikt

Johnny Brenna trekker fram at strengere kontroller kan føre til en liten omsetningssvikt for utestedene på kort sikt, men at det vil ta seg opp igjen når folk opplever byen som tryggere. Det er avdelingsleder for skjenkesaker i Kristiansand, Kim Gronert, enig i.

— Ressurssterke mennesker gidder ikke være inne på serveringssteder hvis det er mye fulle folk der. Dette handler blant annet om at utelivsbransjen er bevisst på skjenkenivået, og at de tåler å selge en øl mindre. Alle kan bli bedre: Bransjen selv, vi kontrollører og politiet. Det er viktig å få fram at Kristiansand langt på vei er en trygg og god by å ferdes ute i, sier Gronert.