MARNARDAL: — Men for mange er det en stor terskel. Det henger fortsatt i at høreapparat er noe gamle bruker, og at det er flaut å ha noe slikt i ørene, sier 58-åringen.

Sandåker lider av hørselssykdommen otosklerose som gjør at hørselen gradvis forsvinner på begge ører. For 15 år siden var hørselen så dårlig at han var nødt til å ta i bruk høreapparat.

- Man føler seg lett stigmatisert og stemplet som litt dum med høreapparat, sier Sandåker.

Ikke noe valg

Men han hadde ikke noe valg. Han kunne knapt oppfatte hva folk sa, og måtte be dem gjenta både en og tre ganger. Han følte seg satt på sidelinjen – og fikk derfor høreapparat.

LITEN: Den forsvinner nesten i øret, høreapparatet til Sandåker. Han sier at det tar litt tid å venne seg til, men at det blir en vane. Foto: Jarle R. Martinsen

I lange tider opplevde han at folk stirret på høreapparatet hans uten å si noe. — Det gjorde meg usikker og ukomfortabel. De færreste spurte hvorfor jeg brukte apparatet, forteller Sandåker.

Etter hvert har dette gått seg til, og han har vendt seg til bruken av apparatet. Med det kom livskvaliteten på plass igjen, nå hører han veldig godt.

Vellykket operasjon

Nå har Sandåker vært gjennom en vellykket operasjon i det venstre øret, der stigbøylen som foreårsaker nedsatt hørsel er erstattet. Mens han før hadde fem prosent av normal hørsel, er den nå 60 prosent på dette øret. Nå vurderer han å også ta operasjon i det høyre øret.

- Det er en liten risiko ved operasjonen, så jeg må tenke litt på det. Men selv om høreapparat både er pratisk og nødvendig, vil jeg gjerne legge det vekk for godt, sier han.

På sin vei møter han stadig på mennesker som hører dårlig og som han mener burde vurdere å få høreapparat. - Men de fleste vil ikke. Det er fortsatt noe tabubelagt rundt det å høre dårlig og å ha høreapparat,

VANE: Helge Sandåker smutter høreapparatet lett på. De finnes i mange varianter og størrelser. Foto: Jarle R. Martinsen

sier ordføreren.

Han mener pårørende bør være mer pågående overfor familiemedlemmer som hører dårlig.

Ikke iøynefallende

Selv har Sandåker et høreapparat som overhodet ikke er iøynefallende. Det fyller øreåpningen, har nærmest hudfarge og er ikke noe man umiddelbart legger merke til.

— Folk har kommet til meg og spurt hvordan det fungerer. Det synes jeg er flott at de gjør, sier Sandåker som kanskje mest av alt får reaksjoner fra barn som spør om hvorfor han har høreapparat.

- En slik åpenhet burde også de voksne ha, mener Helge Sandåker.

- Fortsatt gubbestempel

Det ligger høreapparater for over 100 millioner kroner rundt om i skuffene til mennesker med dårlig hørsel. Undersøkelser viser at en av fire lar være å bruke apparatene de har fått utdelt.

— En av årsakene er at apparatene fortsatt har et lite gubbestempel. Mange føler seg stigmatisert av å bruke dem, og da lar noen dem heller ligge i skuffen, sier medieansvarlig i Hørselshemmedes Landsforbund, Anja Hegg.

Men vel så viktig som dette er at batteriet rett og slett ikke fungerer lenger og at eieren ikke klarer å skifte. Atter andre klarer ikke å finne ut av det tekniske.

Av den grunn mener forbundet at kommunene bør følge de hørselshemmede bedre opp og bedre samarbeidet med frivillige organisasjoner.