Det er lørdag påvist smitte hos både ansatte og personer som har vært gjester hos restauranten Bellini forrige lørdag. Det er lørdag påvist smitte hos både ansatte og personer som har vært gjester hos restauranten Bellini forrige lørdag. Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Flere smittet på Kristian­sand-restau­rant

Det er lørdag påvist smitte hos gjester og ansatte på restauranten «Bellini» i Markens gate i Kristiansand. Alle som har vært på restauranten siden mandag bes om å gå i karantene. Bellini-sjefen er lei seg over situasjonen.

KRISTIANSAND: – Dette nye smitteutbruddet viser hvor krevende situasjonen er, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik til Fædrelandsvennen lørdag kveld.

– Et nytt smitteutbrudd er begynnelsen på et større arbeid for oss, legger han til.

To sentrale datoer

Kristiansand kommune sendte lørdag kveld ut pressemelding hvor det sto følgende:

«Det er i dag lørdag påvist smitte hos gjester og ansatte på restauranten «Bellini» i Markens gate i Kristiansand. Det har vært smitteførende personer på restauranten lørdag 02.01.2021 og vi ber alle som har vært på restauranten den dagen i perioden kl. 17-19:30 om å gå i karantene og teste seg.»

I tillegg skriver kommunen:

«Videre har personale på restauranten vært smitteførende fra mandag 04.01.2021. Derfor skal alle som har vært gjester på restauranten fra og med mandag 04.01.2021 og til nå gå i karantene, bestille time til test på koronasenterets nettside, og teste seg.»

Bellini restaurant har hengt opp denne lappen utenfor restauranten lørdag kveld. Restauranten planlegger å gjenåpne med nytt personale førstkommende mandag. Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Ti dagers karantene

Kommunelege Vik legger til overfor Fædrelandsvennen at de aktuelle personene skal være i karantene i ti dager etter at de var på restauranten.

– Dersom noen som har vært der har symptomer forenlig med covid-19, skal de være i isolasjon fram til testresultat foreligger. I så fall skal også husstandsmedlemmene deres være i karantene.», sier han.

– For andre personer som har vært innom restaurantens lokaler i denne perioden må det vurderes om de er nærkontakter. De bes derfor om å ta telefonisk kontakt med koronasenteret, sier Vik.

Kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik sier at det nye smitteutbruddet er begynnelsen på et større arbeid. Foto: Jacob J. Buchard

– Kjedelig situasjon

Bellini restaurant har lørdag kveld også lagt ut en melding på sin Facebook-side hvor de skriver:

«To av våre servitører har blitt smittet av en gjest som besøkte oss sist lørdag. Da vi i ettermiddag fikk vi fikk beskjed fra kommunens Koronasenter, ble restauranten lukket umiddelbart. Alle ansatte ble sendt for å teste seg, for deretter å gå i karantene. »

«Dette er en kjedelig situasjon for gjester, ansatte og ledelse, og vi håper så få som mulig blir berørt av dette.»

Ifølge Styrk Fjærtoft Vik har Bellini praktisert frivillig registrering for gjestene med kontaktinformasjon, og alle som har registrert seg vil etter hvert bli kontaktet av koronasenteret.

Restauranten er nå stengt. Planen er å vaske ned og gjenåpne mandag.

Bekymret ordfører

Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland er bekymret over smitteutbruddet på Bellini, særlig med tanke på at det kommer i etterkant av det store smitteutbruddet ved Bakgården Både Og som har preget byen den siste uka.

Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland er bekymret. Foto: Jacob J. Buchard

– Dette forsterker bare bekymringen for den spredningen vi har sett i Kristiansand den siste tiden. Jeg håper bare vi klarer å bremse dette.

– Nå kommer det til å gå enda mer tid før vi ser hvordan dette utvikler seg. De ansatte på Bellini har muligens gått i en uke og smittet folk, og jeg frykter vi kommer til å få mange positive testsvar de neste dagene, sier Skisland.

Ved Bellini har man praktisert frivillig registrering for gjestene. Skisland mener dette må endres på.

– Det bør være et krav om registrering av gjester. Ved smitteutbruddet etter musikkbingoen, ser man hvor viktig det er å få tak i alle som har vært der. Hvis vi glipper på et par stykker, så sprer smitten seg. Vi er avhengige av at alle bidrar, sier Skisland, og legger til:

– Vi kan ikke pålegge restaurantene å registrere gjestene. Jeg ber innstendig om at restaurantdriverne legger til rette for at alle gjester registrerer seg, og samtidig oppfordrer jeg gjester til å ta initiativ selv til registrering. Det er ingen tvil om at det hadde gjort arbeidet lettere for smittesporerne, sier ordføreren.

Han mener også det er to ting som er viktig nå:

– Ved mistanke om korona, må man melde seg. Og det andre er at det utrolig viktig at folk er forsiktige – og at de ikke treffes hjemme heller, sier ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland.

Bellini: – En av de verste situasjoner å havne i

Fædrelandsvennen skrev først i denne saken at Mat & Uteliv, restaurantkonsernet bak Bellini, ikke ønsket å uttale seg, men henviste til meldingen de hadde lagt ut på Bellinis Facebook-side. Det er ikke riktig.

Daglig leder i Mat & Uteliv, Roger Sande, presiserer at de har hatt det hektisk lørdag kveld med å ta vare på sine ansatte samt kontakten med koronasenteret og kommuneoverlegen, og at de ga beskjed om at de ville prøve å svare på epost når de hadde tid.

Seint lørdag ga Sande følgende svar til Fædrelandsvennen, via epost, på spørsmål knyttet til situasjonen som har oppstått på Bellini:

– Hva tenker dere om situasjonen?

– Alle våre ansatte er daglig utsatt for å bli smittet. På Bellini var det kun én gjest som skulle til for å smitte to av våre ansatte. Begge to har det foreløpig bra, og vi holder jevnlig kontakt. For alle restauranter er jo dette en av de verste situasjoner å havne i, både for ansatte og gjester.

Roger Sande, daglig leder i Mat & Uteliv Foto: Kristin Ellefsen

– Hvilke regler har dere praktisert for de ansatte?

– Ikke kom på jobb om du har symptomer

– Vask / desinfiser hender etter du har tatt på noe som noen andre har tatt på

– Jevnlig desinfisering av kassapunkter / terminaler / håndtak

– Hold avstand med andre ansatte, min 1 meter.

– Hvis det er flere på jobb, så del opp i stasjoner så sjansen for å treffes er minimal

– Hold mest mulig avstand til gjestene

Nedvask og desinfisering

– Hvilke regler har dere hatt for gjestene?

– Vi ber om at alle registrerer seg, de som har reservert har vi navn og telefonnummer til. Vi sørger for at det ikke danner seg køer i inngangspartier og andre steder. Det er håndsprit plassert på strategiske steder Vi har tatt høyde for at alle skal ha en meter på bordet, med mindre de opplyser om annet ved booking. Maks fem personer på bord fra denne uka. Alle gjester blir plassert slik at de ikke kommer for nære.

– Har de ansatte brukt munnbind på jobb?

– Nei, det har hele tiden vært vurdert men ikke benyttet til nå, men for å sikre personalet så er det noe vi begynner med fra i morgen.

– Hva skjer videre nå?

– Nå skal vi jobbe tett med koronasentret slik at vi får en total oversikt, så skal vi ta det derfra. På Bellini foretar vi nedvask og desinfisering i morgen. I samråd med kommuneoverlegen vurderes det når restauranten kan åpne igjen.

– Hvordan har dere det?

– Det er veldig leit å komme i denne situasjonen, men vi er lettet over at det fortsatt kun er to av våre ansatte som er smittet.

– Alle de andre har i dag fått svar om at de ikke er smittet. Vi håper at det holder seg slik og at våre gjester blir skånet for dette, skriver Roger Sande på mail.

Det er lørdag påvist smitte hos både ansatte og personer som har vært gjester hos restauranten Bellini forrige lørdag. Foto: Hilde Wøhni Joakimsen