VENNESLA: — Jeg har aldri vært på noen høy topp før, så jeg er både nysgjerrig og spent på hvordan det ser ut på Galdhøpiggen. Formen er bra, sier 16 år gamle Negin Joni fra Iran.

10. klassingen på Vennesla ungdomsskole har bodd i Vennesla i ti år. Hun er en av flere i bygda som har hengt seg på det felles turopplegget som skal gi deltakerne en flott naturopplevelse. Sosialt er det også. Mandag ettermiddag var en gruppe på ti personer på gåtur til Moseidvarden. Det er en del av treningsprogrammet før avreise om tre uker.

Ideen om Galdhøpiggen-turen fikk flyktningkonsulent Ken Vidar Sotkajærvi før jul i fjor. Hvert år bosetter Vennesla kommune 25 flyktninger. Presset om å bosette flere øker.

— Tidligere har Røde kors arrangert integreringsturer for flyktninger. Nå kan vi gjøre det selv, men turen til Galdhøpiggen blir for alle i Vennesla. 15 flyktninger er påmeldt, men også pensjonerte lærere på Vokseopplæringen, sier Sotkajærvi.

Totalt har 40 sagt ja til turen i Jotunheimen 10.-12. juni. De har betalt 500 kroner i egenandel. Leder av Frivillighetssentralen, Jorunn Sagen Olsen, sier det fortsatt er 15 plasser ledig. De håper hun å få solgt for 2500 kroner/person for å fylle opp bussen og unngå underskudd.

I vinter ble ulike treningsgrupper startet for å komme i bedre fysisk form. Målet har vært Norges og Nord-Europas høyeste fjell på 2469 meter.

Det har vært arrangert gåturer og treningsgrupper i helsestudio. Nå gjenstår fire toppturer i nærområdet før gjengen setter seg i bussen mot Lom. Den første turen var til Bjønnåsen. Moseidvarden, Sletthei og Naspevarden står for tur.

— Hva er bakgrunnen for at dere startet dette turprosjektet?

— Vi er opptatt av at folk i Vennesla skal holde seg i form. Det er en del av kommunens folkehelsesatsing. I Vennesla er flyktninger stort sett i Vennesla og ser lite av landet vårt. Turen er også en del av integreringsprogrammet vårt, sier Ken Vidar Sotkajærvi.