KRISTIANSAND : Juryen i Agder lagmannsrett svarte nei på spørsmålet om 21-åringen kunne straffes for å ha begått seksuelle overgrep mot jenta, som var over åtte år yngre.

Det var ingen tvil om at det var seksuell kontakt mellom de to, men 21-åringens psykiske utviklingshemning har hatt betydning for avgjørelsen.

Juryen har trolig lagt avgjørende vekt på argumentasjonen fra forsvareren, advokat Paal Berg Helland . Han mente at guttens utviklingshemning måtte tolkes slik at han ikke

FORSVARER: Advokat Paal Berg Helland fikk sin klient, 21-åringen, frikjent i lagmannsretten. Foto: Hallgeir Oftedal

kunne straffes, også ut fra hva han måtte forstå av jentas alder.

Via Facebook

Kontakten mellom de to ble etablert gjennom Facebook. 21-åringen reiste på besøk til jenta, og det var i hennes hjem den seksuelle kontakten fant sted.

Da saken var til behandling i tingretten, var det uenighet mellom jenta og gutten om hva som var blitt sagt om alderen på jenta. Selv hevdet gutten at hun både skriftlig og muntlig hadde sagt hun var 17 år. Jenta hevdet det motsatte og at gutten var kjent med hennes virkelige alder. Tingretten mente at gutten måtte være klar over at jenta bare var 13 år da den seksuelle kontakten skjedde. Aldersforskjellen var alt for stor til at dette kunne ha betydning for vurderingen av det straffbare forholdet. Juryen i lagmannsretten, som ikke begrunner sin avgjørelse, har tydeligvis vært av en annen oppfatning.

Tidligere dømt

Den tiltalte er tidligere dømt for seksuelle overgrep mot små barn. Tingretten fant derfor at en forvaring i to år og seks måneder var en riktig straff. Gutten har også en lettere psykisk utviklingshemning, som forsvareren mente burde frita klienten fra straff. Forsvareren fikk gjennomslag for dette i juryen.

Anmeldte overgrep

Under tingrettens behandling av straffesaken, fortalte 21-åringen at han selv var blitt utsatt for grove seksuelle overgrep av en mann gjentatte ganger. Saken ble anmeldt og etterforsket av politiet.

— Saken er henlagt på grunn av manglende opplysninger om gjerningsmann. Det har ikke vært mulig å identifisere personen som 21-åringen sier har begått overgrepene, opplyser politioverbetjent Eva Marit Gaukstad ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.