SKIFTET ALT: - Det er betydelig lettere å drive oppe i byen der vi har jevn trafikk hele året, enn på brygga, konstaterer Geir Legreid. Her foran sin nye restaurant, Villa Marina, på Hartmanns brygge. Foto: Tore André Baardsen
BYTTET INNMAT: Legreid overtok nybygget Hartmanns Brygge for ett år siden, men valgte å skifte ut interiøret. Foto: Tore André Baardsen
LOKALE LEVERANDØRER: Reidar Fredriksen (t.h.) fra Fiskeeksperten Reinhartsen og slakter Jens Eide fra Lillesand leverer til Geir Legreids nye restaurant. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: — Vi har grublet mye i vinter, forteller Geir Legreid til Fædrelandsvennen.

Sommeren i fjor var ille og vinteren ble av den værharde sorten, den også. I sum ble det mer enn den utålmodige "restaurantkongen" av Kristiansand kan svelge.

Nå forsvinner de to restaurantene Hartmanns Brygge ved Nodeviga og Makrellen på Fiskebrygga. Rettere sagt: De åpner under nytt navn, med ny mat på menyen og ny innmat i lokalene.

Fikk pepper av anmeldere

— Vi innså at sju restauranter ikke kan ha akkurat samme maten. Alle kan ikke servere kremet fiskesuppe, tre kjøttretter, tre fiskeretter og hamburger. Folk fortjener variasjon, sier Geir Legreid.

Han fikk en vekker da Fædrelandsvennens restaurantanmeldere tok for seg byens restaurantbransje i fjor. De sjønære restaurantene i Kristiansand fikk pepper for at menyene var for like.

Både Hartmanns Brygge, som angivelig lignet "en fin hytte", og Makrellen, som var "uten sting", ble servert en treer på terningen.

NYÅPNING: Makrellen har vært stengt siden jul, men om en drøy uke åpner Legreid ny restaurant i lokalene på Fiskebrygga. Det kan bli sesongåpent på stedet. Foto: Tore André Baardsen

— De traff spikeren på hodet. Det var pent her, men ingen sjel, erkjenner restauranteieren mens han viser fram de nye fasilitetene.

Selv om restaurant Hartmanns Brygge var splitter ny etter brann da Legreid overtok i fjor, har han skiftet alt av interiør, pusset opp for millioner og byttet navn til Villa Marina.

Her skal kjøtt og sjømat fra lokale leverandører tilberedes på italiensk vis. Etter en ukes studietur til Napoli har investoren fått installert en napolitansk pizzaovn på tre tonn.

Vinterstengt?

Det godkjente 2012-regnskapet for Legreids virksomhet foreligger ikke, men han bekrefter at Makrellen har gått med underskudd i flere år. Siden jul har den vært vinterstengt, og han utelukker ikke at det samme skjer neste vinter.

— Noen ganger lønner det seg å holde vinterstengt, påpeker investoren, lettere oppgitt over at restaurantene ved sjøen er så sårbare for kaldt og vått vær. Men Villa Marina blir uansett åpen hele året.

Situasjonen skal være adskillig lysere ved hans fem serveringssteder midt i byen, der trafikken er jevn hele året: Christianssands Brygghus, Herlig Land, Patricks, Slakter Sørensen og Tollboden.

53-åringen har i dag 150 ansatte, sitter på 2000 av byens restaurantstoler og omsetter for rundt 90 millioner kroner i året.

Også Sjøhuset tar grep

Ved Sjøhuset og Værtshuset Pieder Ro er strategien en annen; man sitter adskillig roligere i båten enn hos hovedkonkurrenten.

— Vi er tro mot konseptet. Folk vet hva de får; vi finner ikke på noe helt nytt, men utvikler oss gradvis, forklarer Kristoffer Lærum Pedersen, som eier henholdsvis 60 og 49 prosent av de to kjente restaurantene.

Men også her merket de været på bunnlinja i fjor. Derfor tar de grep på Sjøhuset dette året.

— Vi er for sårbare for været, derfor bygger vi nå glasstak over hundre sitteplasser ytterst på brygga, opplyser Pedersen til Fædrelandsvennen.

De to serveringsstedene omsatte i fjor for drøyt 40 millioner og endte med et resultat på nærmere tre millioner – brorparten fra populære Pieder Ro.