Det går fram av det første intervjuet Kari Moland (27) har gitt om sin storebror Tjostolv. Intervjuet er gitt til magasinet Henne, og deler av det gjengitt av VG.

Til magasinet forteller hun at hun spurte ham om han hadde drept noen, og da kom følgende svar.

«Nei Kari, det var ikke sånn. Men Afrika er komplisert.»

Spørsmål

Søskenparet snakker sammen på telefon nesten hver eneste søndag. Slik forklarer hun hvorfor hun stilte spørsmålet om broren hadde drept:

— Det er ingen grunn til å være naiv. Å jobbe med privat sikkerhet i Afrika kan sette deg i mange farlige situasjoner.

Kari Moland sier hun ikke har ønsket å være mer nærgående enn det i sine spørsmål.

Viktig

— Jeg tror det er veldig viktig. Hvis jeg skulle brukt den lille tiden vi har til rådighet til å spørre og grave, hadde det bare vært for min egen skyld. Det viktigste jeg kan gjøre for ham nå, og det er tross alt han som sitter inne, er å prøve å bidra til å holde ham oppe. At han er sterk mentalt er helt avgjørende for at han skal holde seg i live, sier Kari Moland ifølge VG og Henne.

Det var 5. mai 2009 ble sjåføren til Tjostolv og Joshua Frensh skutt og drept i Kongo. Begge de to ble dømt for drapet og for å ha spionert for Norge i Kongo.

Molands søster sier dramaet i Kongo og den enorme mediedekningen har vært tøff for familien. Særlig første gangen brorens navn og bilde var i avisene:

Kvalm

— Ansiktet til Tjostolv var klistret utover hele forsiden. Bildet var fra gardeballet, som han hadde tatt med meg på. Det sto svart på hvitt at han var savnet i jungelen. Jeg ble helt kvalm, sier hun i intervjuet med Henne.

Mange nordmenn har en oppfatning av Tjostolvs skyld eller uskyld, og det har familien merket:

— Lenge gikk jeg på tå hev. Jeg hoppet av trikken hvis jeg hørte noen snakke om saken, og prøvde å beskytte meg selv mot den massive oppmerksomheten den fikk, sier Kari Moland.

Hun gir følgende beskjed til folk som har forhåndsdømt broren hennes:

— Les mer enn bare overskrifter før du konkluderer. Og husk at Norge er et lite land. Kanskje det er moren til han du sier bare kan råtne i fengsel som sitter bak deg på kafeen, sier Kari Moland til Henne ifølge VG.