SØGNE: — Jeg håper at de ansvarlige i Søgne kommune kommer til den erkjennelse at «nok er nok» og at en istedenfor å bruke tid og energi på rettssaker, setter seg ned og lager gode rutiner for å unngå at barn blir varig invalidisert under sin skolegang, sier Arvid Kjærvik.

650.000 i erstating

Han er Robert Lilands advokat, og førte saken da Kristiansand tingrett dømte Søgne kommune til å betale Liland 650.000 kroner i erstatning. Retten mente at skole ikke hadde gjort nok for å hindre eller få slutt på mobbingen av gutten da han var elev ved Tinntjønn ungdomsskole fra 2003 til 2005. Administrasjonen i Søgne kommune har denne uke hatt en rekke møter uten at de har klart å komme fram til om de vil anke dommen eller ikke.— Dommen fra tingretten er etter min vurdering riktig og jeg tror den vil stå seg i lagmannsretten. Denne siden av saken bekymrer meg for så vidt ikke, sier Kjærvik. Han er mer opptatt av de belastningene en eventuell anke vil få for familien Liland.

Belastende for familien

— Ja, det som bekymrer meg ved en eventuell ankebehandling er hva familien Liland på nytt må gå gjennom. En familie som de siste årene har vært hardt prøvet og som sitter igjen med et familiemedlem som alle er enige om har blitt invalidisert på skolen som følge av mobbing. De færreste av oss aner hvor stor belastning dette har vært for hele familien, presiserer Kjærvik.Etter hans syn er det ikke noen prinsipielle sider ved saken som forsvarer en ankebehandling.

— De viktige juridiske prinsippene ble fastmeislet av Høyesterett i 2012, da Kristiansand kommune ble idømt erstatningsansvar i en tilsvarende sak. Skoleverket bør studere og bruke både Høyesterett sin dom fra 2012 og dommen i Liland saken i opplæring og skolering av sitt personell. Dersom en legger inn kreftene på dette, så vil en være et langt skritt nærmere en skolehverdag uten mobbing, sier Arvid Kjærvik.

Avgjøres neste uke?

Dommen ble forkynt torsdag 21. februar, og ordfører Åse R. Severinsen sier at tiden nå blir brukt til å gjøre en del undersøkelser og forarbeide fram til en endelig beslutning. Onsdag i neste uke skal kommunens advokat og administrasjon informere politikerne i formannskapet. — Der vil det bli gitt en del signaler fra politikerne, forventer jeg. Så regner jeg med at vi etter det tar en rimelig kjapp avgjørelse om dommen blir anket eller ikke, sier ordføreren.