KRISTIANSAND: — Akkurat nå bor det 35 kvinner på krisesenteret. Alle rom er i bruk, og det er svært travelt. Men vi tar likevel imot nye brukere som kommer til oss. Hvis kvinner er i krise kan man ikke stenge dem ute og si at det ikke finnes plass. Vi finner løsninger, sier daglig leder Guri Wold ved Vest-Agder krisesenter til Fædrelandsvennen.

Ifølge Wold har omkring to tredeler av brukerne oppsøkt krisesenteret i sommer, mens én tredel bodde på senteret før ferietiden slo inn for fullt.

Ferietid skaper utsettelse

En av grunnene til at det hoper seg opp med folk på krisesenteret om sommeren, skyldes treghet i det offentlige systemet som følge av ferietid.

— Det som gjør sommeren spesiell for oss handler om at samfunnet fungerer annerledes. Rettsapparatet, barnevernet, NAV og lignende avvikler ferie og har ikke samme kapasitet som resten av året. Det gjør at det tar lengre tid enn vanlig å få kvinnene videre i hjelpeapparatet, sier Wold.

Tilfeldig

For de fleste forbindes ferie med avkobling og gode opplevelser. Men for andre byr ferietiden på konflikter og splid. Man levere tettere på hverandre gjennom hele døgnet. Wold mener likevel det er litt tilfeldig at det er helt fullt på krisesenteret i sommer, og tror ikke ferietiden har hatt noe å si.

— Det kan godt tenkes at det utløses flere voldsepisoder når folk lever tettere på hverandre, men vi ser ikke noen sammenheng mellom høytider, ferier og pågangen hos oss. Dem som oppsøker krisesenteret kommer gjerne når hverdagen setter inn. I ferier holder man gjerne ut litt ekstra for å unngå konfrontasjoner når man egentlig skal kose seg, sier Wold.

Wold sier at det imidlertid kan være spesielt tungt for mange å oppsøke krisesenteret når det er ferietid.

— Det kan bli ekstra trist fordi man gjerne har ferieplaner som går i vasken. For andre kan det imidlertid være en befrielse fordi man plutselig kan gjøre ting man ellers ikke har kunnet. Enkelte har gjerne levd i et regime hvor de eksempelvis ikke har kunnet gå på stranda og kose seg. Nå kan de det, sier Wold.

Flere ansatte

Ifølge Wold øker krisesenteret staben om sommeren. Flere studenter har sommerjobb med å aktivisere brukerne og barna som bor på krisesenteret.

— Vi bruker noen veldig flinke studenter til å lage aktiviteter for barna og foreldrene. På den måten forsøker vi å vinkle sommeren til noe positivt også for de barna som må bo her, sier Wold.

Selv om det alltid er trist at mennesker må gå til det skrittet å oppsøke krisesenteret, mener Wold likevel at sommeren er en veldig hyggelig tid på senteret.

— Jevnt over koser folk seg. I tillegg er vi så heldig at vi får mange gaver om sommeren som gjør at vi kan gjøre aktiviteter som koster litt, sier Wold.