KRISTIANSAND: Den kurdiske kvinnen kom til Norge 14. juli i fjor. En venn av kvinnen og hennes ektemann har forklart til politiet at han har hatt en slags meglerrolle, og at dersom han ikke hadde tatt på seg den rollen ville det "ha gått galt" for lenge siden.

Ektemannen, en 56 år gammel kurder, ble varetektsfengslet i midten av juni siktet for mishandling av kona. Den gang uttalte politiet ifølge kjennelsen fra Kristiansand tingrett at siktede har en sentral stilling i det kurdiske miljøet i Kristiansand med stor myndighet og påvirkningskraft.

Kulturelle overtoner

Retten understreket samtidig at saken har kulturelle overtoner og at "far sliter med psykiske problemer, og det virker for retten som om far har problemer med å akseptere norske normer".

56-åringen er nylig fremstilt for forlenget varetektsfengsling. Da har retten lagt vekt på hva hans nye ektefelle har forklart om at hun er under hans makt og kontroll.

Tidligere dømt for familievold

Avgjørende for retten i forhold til avgjørelsen om fortsatt varetektsfengsling har også vært at 56-åringen i 2008 ble dømt til fengsel i ett år for familievold mot sin daværende kone og barn. Deler av denne dommen ble gjort betinget, og retten bemerker at den volden han er siktet for nå, mot sin nye kone, har skjedd i prøveperioden for tidligere dom.

56-åringen er inntil videre varetektsfengslet frem til 17. august.