Gratulasjoner: Ordføreren i Mandal, Tore Askildsen, fikk lurt til seg en god klem fra Mama Kari. Foto: Ronny Blix
Klar i sin tale: Med gode minner var smilet på lur under takketalen fra Mama Kari. Foto: Ronny Blix
Fra Tanzania: Avskjedsgaver fra lokalbefolkningen i Haydom vekket følelser hos Mama Kari. Foto: Ronny Blix
Håndlaget pannebånd: Til sammen 17 perlepannebånd fikk Mama Kari med seg som minne på den siste hjemturen til Norge. Foto: Ronny Blix

MANDAL: Siden 1961 har Kari Evjen Olsen bodd i Tanzania og vært engasjert i misjonssykehuset i Haydom. Nå, 51 år etter, er det slutt for den driftige damen. Hun har tatt sin siste reis fra Tanzania, med enveisbillett til Mandal. Søndag var det velkommen hjem-fest for Mama Kari.

— Jeg har vært med på noe som har vært utrolig kjekt, og jeg er bare takknemlig for at jeg har kunnet drevet på med dette gjennom alle disse årene. Jeg må bare innrømme at nå er tiden inne for å si farvel til alt i Haydom. Jeg vil ikke lenger være til bry for alle der nede. Det er litt spesielt å tenke på at jeg har vært hjemme i Mandal hver eneste sommer opp gjennom tiden og for første gang har jeg ikke returbillett i september, sier Mama Kari og ler.

Et land i utvikling

Mama Kari har fått vært med på å se et land i enorm utvikling siden hun i 1961 satte sine føtter i Tanzania.

— Det var kun ni millioner innbyggere da vi kom ned dit i 1961. Nå er det nær 51 millioner mennesker som bor der, så utviklingen har vært enorm. Før i tiden

Håndlaget pannebånd: Til sammen 17 perlepannebånd fikk Mama Kari med seg som minne på den siste hjemturen til Norge. Foto: Ronny Blix

var ikke penger et spørsmål. Det var tradisjoner som var det viktigste. Når en sønn var ferdig med 7. klasse, fikk han en ku og en åker fra sin far og måtte klare seg videre med det som utgangspunkt. Nå kreves det penger til alt og folk har skjønt at utdannelse er viktig. Ganske utrolig på snaut 50 år, mener Mama Kari.

Lysende eksempel

Med en strøm av taler og hilsninger ble kvelden en virkelig hyllest for Mama Kari. Ordfører i Mandal, Tore Askildsen, hyllet hennes engasjement.

— I Mandal er vi svært stolte av det hun har gjort opp gjennom årene. Årene i Haydom var preget av kjærlighet til et folk, og en tjeneste gjennomsyret av et ønske om å få være til hjelp for andre. Hun er et lysende eksempel til etterfølgelse for oss alle, sier ordføreren.

Og sammen med blomster kunne Askildsen forære 5000 kroner i gave til prosjekter i Haydom.

Takknemlige

Heller ikke lederen for Haydoms venner, Thore Westermoen, kunne få rost hedersgjesten nok.

— I desember 2011 hadde du 50-årsjubileum for ditt arbeid i Haydom. Du har vært en inspirasjon og en glede for alle både her hjemme og der nede. Og vi er svært takknemlige for alt du har utrettet. Tenk bare på at i fjor ble hele 16.000 personer behandlet på sykehuset i Haydom, sa Westermoen i sin tale.

Sårt

Hovedpersonen selv syntes det var stort med en slik fest, kun til ære for seg, men samtidig var det litt trist å reise.

— Det var sårt og en svært sterk opplevelse å ta farvel med alt og alle i Tanzania. Det ble en hel masse med seremonier og gaver før jeg satte meg på flyet. Trøsten blir at jeg tar med meg alle minnene og alle de flotte årene jeg har fått i Haydom, sier en rørt Mama Kari.

— Hva er dine videre planer fremover?

— Mitt første prosjekt er å bli ferdig med denne festen, så får vi se. Jeg skal i hvert fall ikke tilbake, selv om jeg har visum til 2013, sier en sprudlende Kari Evjen Olsen.