KRISTIANSAND: Inntil 200 kilo uran ber Glencore Nikkelverk om å få slippe ut i Byfjorden årlig.

Før jul i 2012 sendte daværende Xstrata søknaden, som også omfattet det radioaktive isotopet K-40. Mandag møtte bedriften Strålevernet for å svare på flere spørsmål. I forkant hadde Statens Strålevern bedt om en ny søknad, der også utslipp av Uran-235 ble skrevet inn, siden dette forekommer i mindre kvanta sammen med Uran-238. — Vi har mottatt svar på våre spørsmål, og kan nå ta stilling til saken. Men vi kommer til å skrive konklusjonen i et brev til bedriften nå før årsskiftet, og kan ikke gå ut med det i pressen før vi har sendt brevet, sier Marte Varpen Holmstrand, rådgiver i Miljø- og atomsikkerhetsseksjonen i Statens Strålevern.

I søknaden fra Nikkelverket skriver selskapet imidlertid at utslippene er så små og så sterkt fortynnet at det ikke påvirker miljøet negativt.

Da Fædrelandsvennen første gang skrev om saken i mars, var Bellona og Greenpeace kritiske, siden Norge har forpliktet seg til å kutte ut radioaktive utslipp til sjø.

Nivået av uran i råstoffene Xstrata kjøper varierer. Bedriften skriver i søknaden sin at noe av utslippene kan felles ut og lagres i fjelldeponi.