KRISTIANSAND: 29. mai 2011 ble prosjektet gjennom eiendomsmegler ABCenter markedsført som "Aktivt, tradisjonsrikt og sentralt". Optimismen var stor med beskrivelsen av et "kjøpesterkt marked og underskudd av leiligheter".

— Jeg er litt overrasket over at dette prosjektet er såpass tungsolgt. Vi hadde håpet å være i gang, men avventer, erkjenner rådgiver Nils Erik Hessen i Kristiansand eiendom.

- Mettet marked

Han tilskriver den manglende interessen et roligere boligmarked. Prosjektet på byens gamle idrettsbane er regulert for fem blokker over fire etasjer, til sammen 85 leiligheter, 1300 kvadratmeter næring og tilhørende parkeringskjeller. Leilighetene vil få en størrelse på 70–80 kvadratmeter og ligge i prisbeltet to til fire millioner.

— Vi tror hovedårsakene er et mettet marked for denne type leiligheter. I øyeblikket virker det som entreprenører er opptatt med andre prosjekter, sier Hessen.

ABCenter Eiendom har salgsoppdraget for kommunen. Salgsansvarlig, megler Per Marius Arntsen, sier Idda er et stort prosjekt. En tommelfingerregel er at 60 prosent av boligene må være solgt før entreprenører er villig til å satse. Etter over to år for salg har ingen våget seg på Idda.

- For detaljert reguleringsplan

Arntsen har en annen oppfatning enn Hessen om grunnen til det.

— Idda er et bra prosjekt med god beliggenhet, men det har tatt tid, ja. Med dagens finansieringssituasjon er det snakk om mye penger for investorer å binde opp i et prosjekt, mener Arntsen.

— Hvorfor har ingen så langt turt å satse på Idda, mener du?

— Reguleringsplanen er "tight", det vil si så detaljert at det er vanskelig å få til et bra prosjekt per dato. Planen tar heller ikke høyde for nye bygningskrav (tek 10), mener han.

Forurenset masse

Megleren mener lokaliseringen av de fem blokkene innenfor byggegrensen vil gi et trangt bomiljø og med liten, privat uteplass. Idda var i sin tid også en avfallsplass, og forurenset grunnmasse må transporteres bort.

— Kostnadene ved bortkjøring er omdiskutert, sier Per Marius Arntsen.

Han mener den gjeldende reguleringsplan har satt begrensninger på kommunens boligprosjekt, og stiller spørsmål om det må utarbeides en ny. Det kan ta to år.

— Er en detaljert reguleringsplan en feilvurdering fra kommunens side?

— Nei, det vil jeg ikke si. Men prosjektet har foreløpig ikke slått helt an, sier ABCenter-megleren.

Uavklart om høyder

Nils Erik Hessen sier det er uaktuelt med en endring av reguleringsplanen.

— Er planen for detaljert, mener du?

— Vi har i samtaler med ABCenter innsett at noen momenter er knappe, blant annet har vi stilt spørsmål om det er tilstrekkelig høyde for å bygge fire etasjer. Det er regulert fem blokker innenfor et lite område. Kjøper må eventuelt ta justeringer med plan- og bygningsetaten, forteller rådgiveren i Kristiansand eiendom.

— Dere skremmer ikke bort potensielle investorer med høye inngangskostnader i et så stort prosjekt?

— Nei, det er ikke vår oppfatning. Vi tror markedet er årsaken. Jeg tror vi får solgt, og at det kan skje så fort som mulig, sier Hessen.

- For mange leiligheter i byen

Dosent Karl Robertsen ved Senter for eiendomsanalyse ved Universitet i Agder, er ikke overrasket over en viss treghet i leilighetsmarkedet i Kristiansand. Leilighetene på Idda vil bli på rundt 70-80 kvadratmeter.

— Det bygges veldig mange av denne type leiligheter overalt i byen, og utbudet er bra, både av nye, men også en del eldre. Det vi ser er at det er mange leiligheter i omløp i forhold til byens størrelse. Akkurat nå er det også ganske tregt på boligmarkedet i Kristiansand, sier Robertsen.

Han har hørt om Idda, men kjenner prosjektet for dårlig til å kunne si noe om grunnen til den manglende interessen.

— Det har jo en forholdsvis sentral beliggenhet. Når det er sagt, så forbauser det meg at det ikke bygges større leiligheter i Kristiansand. Ifølge våre analyser er det et ganske bra marked for det, sier Karl Robertsen.

Utbudet av leiligheter har vært stort helt siden 1960-tallet i Norges femte største by.