Line_Ny3.jpg Foto: Line Raaen
kobbertinek.jpg
oisoijul1.jpg
oisoijul.jpg
Line_Ny1.jpg Foto: Line Raaen
tineksortjul.jpg
bloomingvillestjerne.jpg
nordaljulepynt.jpg
sortstjernedeommeliv.dk.jpg

— Jeg tror ikke rødt er borte til jul, men trendene går mer og mer bort fra det røde, sier Lisa Frandsen, gründer og innehaver av Olivias Hus i Mandal og Kristiansand.

I julehøytiden legger vi gjerne litt ekstra sjel i hjemmet vårt, og skaper lun stemning med juletre, stjerner, julepynt og levende lys. Men man trenger ikke ta helt av med de tradisjonelle julefargene rødt og grønt for å komme i julestemning.

— Absolutt ikke. Jula er ikke rød hos meg, og jeg synes det er spennende å prøve noe nytt, sier Frandsen, og forteller at det i hennes julehus i år kommer til å være innslag av både grått, sort og kobber.

Nye følgesvenner

For Frandsen er det spennende å gi de tradisjonelle juleinnslagene nye følgesvenner, og gå juletiden friskt i møte med nye små drypp som for eksempel en julestjerne i sort eller grått, eller juletrepynt i kobber eller skinn,

— Sort vekker oppmerksomhet, og kan kombineres med mye. Setter du det sammen med noe fra naturen, mykes det sorte opp, sier Frandsen.

Det er lenge siden hun selv har brukt rødt i juleinteriøret sitt, men for at det ikke skal bli for hardt og for lite "julete", passer hun på å myke den mørke julepynten opp med materialer fra naturen.

— Kobber, natur og tre er alle fine kombinasjoner sammen, sier hun, og oppfordrer til å være litt vågal og prøve seg på noe nytt selv i jula.

— Du trenger ikke bytte ut all julepynten din, og kjøre på med alt nytt, men noen innslag av for eksempel grått eller sort kan være lekkert, sier hun.

Mørk fargepalett

Interiørtrendene følger gjerne moten. Dette gjenspeiles også i interiøret til jul med trender i en industriell retning, og med større fokus på den mørke fargepaletten. I alle fall hvis vi skal tro Katrine Hattrem ved Polheim Pr.

— Det kan kanskje høres litt dystert ut med sort og grått i julehøytiden, men det trenger det absolutt ikke bli dersom man kombinerer de mørke tonene riktig, sier hun.

Hattrem mener at både lær og skinn er med på å myke opp et ellers stramt interiør.

— Da får man litt sånn hyttestemning, men på en mer elegant og lun måte.

Hos den danske småvareprodusenten Oisoioi er rødt og grønt helt fraværende denne sesongen. Også her er det de mørke fargene som dominerer.

— Vi har ingenting rødt hos oss. I år går det i sort, natur og kobber, med noen innslag av hvitt for å myke opp, forteller eier Christina Thorbøll.

Hun sier at det ikke er noe i veien for å få et lekkert julepyntet hus uten innslag av rødt.

— Julepynt som er røff i kantene er veldig riktig denne julen. Kombinerer du dette med for eksempel hvitt, og masse levende lys, vil det blir ordentlig jul, sier hun.