KRISTIANSAND: — Kristiansand kommune kunne spart 30 millioner kroner, minst, dersom politikerne hadde hørt på oss og hatt litt is i magen, sier leder av Huseiernes landsforbund i Vest-Agder, Espen Solum.

Ny praksis

I et høringsnotat foreslår Finansdepartementet at kommuner fra og med 2014 skal kunne bruke skattedirektoratets likningsverdi på boliger når eiendomsskatt skal beregnes. Til nå har kommunene selv måttet taksere eiendommene. Da Kristiansands politikere diskuterte eiendomsskatten i 2009, sto Solum på barrikadene for å hindre at det ble gjennomført en omtaksering av samtlige boliger i kommunen.

— Mens politikerne var mest opptatt av å gjennomføre omtakseringen, signaliserte administrasjonen at den ville utsette saken litt. Vi mottok signaler fra myndighetene om at kommunene etter hvert ville få lov til å bruke tallene fra skattedirektoratet når eiendomsskatten skulle beregnes. Dette prøvde vi å fortelle politikerne, men vi ble ikke hørt. De tok seg ikke tid til å være etterrettelige, men var mest opptatt av å få skrudd opp eiendomsskatten, hevder Solum.

- Bare tull

Når Staten setter verdi på private eiendommer, beregnes den ut fra byggeår og grunnflate. Omtrent samtidig som det eksternt innleide selskapet Geomatikk begynte å befare rundt 50.000 eiendommer for Kristiansand kommune, oppdaterte staten likningsverdien på de samme eiendommene. Kommunen sa selv den tok utgangspunkt i en beskjeden markedspris.

— Bare tull. Kristiansand har fått rekordmange klager etter at eiendommene ble taksert. Eierne av et rekkehus på Lund fikk sin bolig taksert til 2,5 millioner kroner av staten, en lokal megler satte en markedsverdi på fem millioner, mens det innleide firmaet som takserte for kommunen satte verdien til 7,5 millioner kroner. Det er klart det blir klagesaker av slikt, sier Solum.

- Surt

Omtakseringen av boligene i Kristiansand har så langt kostet kommunen rundt 30 millioner kroner.

— Dette er surt, veldig surt. Det er penger rett ut av vinduet. De 30 millionene vi brukte på å taksere boligene i kommunen kunne vært brukt på helt andre ting som for eksempel eldreomsorg, sier Frps gruppeleder Tor S. Utsogn.

Da flertallet i Kristiansand bystyre ville gjennomføre en omtaksering av alle eiendommene i kommunen, foreslo Frp at kommunen kunne be om å bruke skattedirektoratets likningsverdier som grunnlag for å kreve inn eiendomsskatt.

- Kunne vært ærlige

Det ble sendt et spørsmål om dette til skattedirektoratet fra daværende ordfører Per Sigurd Sørensen (H) og rådmann Tor Sommerseth.

— Svaret vi fikk fra skattedirektoratet var et klart og tydelig nei. Skattedirektoratet må ha skjønt allerede den gangen at dette var en god idé. Det de sa nei til den gangen er jo det samme de selv foreslår nå. De kunne heller vært ærlige overfor oss og bedt oss holde igjen omtakseringen litt. Det kom ingen signaler om at reglene kunne bli endret. Hadde vi visst dette, ville vi nok ventet med hele omtakseringen, mener Utsogn.

Utsogn reagerte på at eiendommene ble taksert to ganger i løpet av kort tid - både av kommunen og av staten.

— Når en først skal ha eiendomsskatt, er vår klare oppfatning at det skal brukes så lite penger som mulig på dette. Selv om vi måtte ha brukt noe lokalkunnskap på å justere takstene fra skattedirektoratet, hadde vi kommet mye billigere ut av omtakseringen enn vi gjorde, sier Utsogn.