VENNESLA: "Samlet sett finner Fylkesmannen at kommunens saksbehandling er mangelfull, bygger på manglende kjennskap til regelverket og sviktende begrunnelse", skriver fylkesmannen i sin klageavgjørelse.

— Verre dom kan vel ikke kommunen få, rådmann Svein Skisland?

— Jeg vil ikke kalle dette flaut, men vi må skjerpe oss og ta ting til etterretning, svarer han.

Lang konflikt

Driften av Wehustoppen camping har vært en konflikt mellom naboer, driver Magnhild Rokoengen og Vennesla kommune i årevis.

Naboer har klaget på bråk, søppel og rusmisbruk i forbindelse med utleie til bostedløse og de siste årene også romfolk. Etter flere omganger med dialog, toppet det seg i vår.

Advokat Sverre Nordmo avviser erstatningssak mot Vennesla kommune, og er glad for Fylkesmannens avgjørelse Foto: Rune Øidne Reinertsen

Kommunelege Stein Stokke anbefalte, og politikerne vedtok, å stenge plassen helt. Levekårsutvalget inndro i møter i mars og juni driftstillatelsen for Rokoengen.

— Vi klaget videre til fylkesmannen. Nå viser det seg hvem som hadde rett. På vegne av min klient vil jeg uttrykke glede over resultatet, sier advokat for Magnhild Rokoengen, Sverre Nordmo.

Han sier han ikke vil reise erstatningssak mot kommunen. Rokoengen fikk lov å drive videre mens klagen ble behandlet av fylkesmann Ann Kristin Olsens embete.

— Fylkesmannens avgjørelse taler for seg selv om hvordan Rokoengen er blitt behandlet. Min klient vil bare videre nå, svarer Nordmo. Rokoengen selv ønsker ikke å si noe i saken.

Feil på feil

Fylkesmannen skriver at Vennesla kommune gjorde feil både når de " inndro driftstillatelse", i et annet dokument "inndro godkjenning" og i et tredje dokument mente å påvise "kontraktsbrudd".

Fylkesmannen konkluderer med at Vennesla ikke kan inndra en driftstillatelse som ikke finnes, ei heller en godkjenning som ikke finnes. Han skriver også at det ikke kan være snakk om kontraktbrudd når det ikke foreligger en kontrakt.

Det var før i tiden, etter gamle forskrifter, at en kommune kunne vise til driftstillatelser og godkjenninger. Etter moderne regelverk meldes, kort sagt, en campingplass igangsatt - og så må kommunen påse at internkontrollen fungerer.

— Man kan stenge etter Folkehelseloven, men da kun ved alvorlig fare for helseskade. Således er ikke tilfelle i denne saken. Ellers skal kommunen føre tilsyn med bedriftens internkontroll - og pålegge retting. Slikt pålegg om retting har ikke Vennesla vedtatt i denne saken, skriver fylkeslege Kristian Hagestad på vegne av Fylkesmannen.

Fylkesmannen har derfor bestemt at Rokoengen kan drive Wehustoppen videre etter den plan hun har gitt til kommunen. Det vil si at flere dårlige utleiehytter rives, og at driften skjer i fire mer moderne hytter.

Beklager

Kommunalsjef for helse og omsorg, Ragnhild Bendiksen, sier dette:

Kommunalsjef Ragnhild Bendiksen beklager feil saksbehandling i kommunen. Foto: Frode Lindblom

— Resultatet blir omtrent det samme, for vi var også interessert i redusert drift, men det er beklagelig at vi ikke kunne regelverket bedre.

— Må dere på kurs nå?

— Nei, dette er sjeldne saker. Dessuten kan vi dette nå, svarer Bendiksen.