KRISTIANSAND: Da Gamle Lund Trafostasjon ble nedlagt i 2001 hadde den kjente arkitekten en finger med i spillet.

- For meg er ikke dette en ny sak. Jeg tegnet den nye trafoen som ligger bak, og den gang fikk jeg opplyst at Agder Energi ville søke den revet, forteller Venke Moe.

Den nytilsatte plan— og bygningssjefen i Kristiansand kommune møtte torsdag i byutviklingsstyret for første gang, samme dag Fædrelandsvennen omtalte rivingssøknaden.

Byantikvaren godtar riving, fylkeskonservatoren er sterkt imot. Venke Moe vil lese deres begrunnelser før hun konkluderer, men konstaterer følgende:

- Man fjerner et landemerke på Lund. Den arkitektoniske verdien eller byggets kvalitet er ikke nødvendigvis så høy, men det er et ikon.

- Åpen for riving

- Er du kritisk eller åpen for riving?

- Jeg er åpen — hvis det er sånn at man ikke kan finne et nytt innhold til den, og bygget heller ikke er unikt på landsbasis.

- Så at trafoen er et landemerke på Lund er ikke nok?

- Nei, det er ikke det, svarer Moe.

Hun legger til at trafoen kun en prototype, samme standardtegning skal ha blitt brukt da andre stasjoner ble oppført i Norge på samme tid. Bare fasaden på forsiden ble pyntet og påkostet, mens byggets bakside er temmelig grå.

Ap: - Flott bygg

Blant politikerne var stemningen torsdag noe avventende, med unntak av Ap:

- Bygget representerer en viktig industrihistorie som er viktig for byen å ha med seg. Det er et flott bygg arkitektonisk, jeg ser at det kan bli vanskelig med gjenbruk så tett på høyspentanlegget, men i utgangspunktet vil vi strekke oss langt for bevaring, uttaler gruppeleder Mette Gundersen til Fædrelandsvennen.

Mens KrF-veteran Harald Sødal er sterk motstander av riving, er partifelle Grete Kvelland Skaara mer på linje med byantikvaren.

- Jeg har lyst til å se en begrunnelse på hvorfor fylkeskonservatoren er så klar på bevaring. Nytten av å ha den stående har jeg vanskelig for å se, sier lederen av byutviklingsstyret.

Frp godtar riving?

Nestleder Stian Storbukås (Frp) følger opp:

- Jeg ser at det er et spesielt bygg som representerer byhistorien, men dette må veies opp mot andre hensyn. Jeg har absolutt ikke konkludert med at den må vernes.

Agder Energi Nett AS har ikke lenger bruk for trafoen som Kristiansand Elektrisitetsverk reiste i 1920, og hevder den vil koste en formue å renovere.

I kulturminnevernplanen fra 1991 er transformatorstasjonen registrert, uten at det er angitt konkret verneverdi.

FAKSIMILE: Fædrelandsvennens oppslag torsdag.