MARNARDAL: — De siste årene er jeg blitt inspirert av ekspressionistene fra tidlig på 1900-tallet. Deres mot i uttrykket, valg av farger og følelsene som ble formidlet. Det er hovedsakelig denne tidsperioden jeg har satt fokus på i denne utstillingen, forteller Kraus.

AKT: Bildet av denne nakne kvinner heter "Akt". Foto: Jarle R. Martinsen

Fra og med i dag stiller hun ut 30 billedvev på ArtCafé i Marnardal, stedet hun og mannen har bygd opp etter at de kom hit fra Tyskland i 1982. Kunstnerekteparet har hatt mange utstillinger her siden.Motivene i bildene hennes er da også hentet hundre år tilbake i tid. I hovedsak kvinner i sensuelle situasjoner.

Historie

— Selv om de originale maleriene ble laget så langt tilbake i tid, har motivene, fargene og stilen fremdeles en historie å fortelle. Jeg har prøvd å fange opp ånden til disse kunstnerne og forvandle den til små billedvev, sier Kraus.

KVINNE: Dette bildet heter "Kvinne som kler av seg". Foto: Jarle R. Martinsen

I tillegg til billedvevene har hun også laget rammene.

Små bilder

— Jeg holder størrelsen av mine arbeider små, på 30x30 cm. Blant annet bruker jeg bladmetall som oksideres. De samme teknikkene anvendes i de kolleksjoner av møbler og speilrammer jeg lager, forteller hun.

Kraus har drevet med billedvev siden 1970-tallet og har hatt utstillinger både i Norge og i utlandet i mange år. For om lag ti år siden fokuserte hun mer på sine speilrammer, etablerte ArtCafé og har drevet den siden 2004. ## Utvikling

VENNER: Dette bildet har Kraus kalt "Venner". Foto: Jarle R. Martinsen

— I fjor hadde jeg igjen min første utstilling med billedvev på mange år. Slik sett er årets utstilling et resultat av utviklingsprosessen siden i fjor, sier Kraus.Utstillingen åpner lørdag (i dag) og har åpent til 25. august.