Fikk gratulasjoner: Skalldyrgeneral Jallis Eriksen gir Live Ueland en seiersklem. Til venstre i bildet står programleder Toby Tørresen og dommer Lars Carlsen fra kokkenes mesterlaug. Foto: Espen Sand
Roser Toby: Oddfinn Pedersen mente programleder Toby Tørresens vittige kommentarer fikk folk til å se en time på rekepilling. Foto: Espen Sand
Skulle svømme til Buen: Her lover Alfred Solgaard å svømme tilbake til Buen Kulturhus dersom han ble sist i konkurransen. Det gjorde han, til manges ergrelse ikke. Foto: Espen Sand
Live Ueland og Frode Jensen under VM i Rekepilling. Foto: Espen Sand
VM i Rekepilling under Skalldyrfestivalen. Foto: Espen Sand
Live Ueland og Frode Jensen under VM i Rekepilling. Foto: Espen Sand

MANDAL: — Det var et close race mellom meg og Frode Jensen. Det var skikkelig spennende, sa Live Ueland etter å ha vunnet finalen på "omplukking" etter dødt løp i finalen.

Entertaineren Toby Tørresen ledet det høyst uoffisielle verdensmesterskapet i rekepilling på scenen ved Gjert Karis Plass i Mandal. For deltakerne må det ha vært en utfordring bare å pille rekene, mens Tørresen lirte av seg den ene vittigheten etter den andre.

— Jeg måtte bare lukke ørene og fokusere på det jeg skulle. Jeg jobber i en catering-bedrift så det er ikke første gang jeg piller reker, smiler Ueland.

Ifølge Tørresen så pillet Ueland ferdig sin kopp med reker på verdens nest beste tid. Klokka stoppet på ett minutt og fire sekunder. Ueland vant sin andre tittel under Skalldyrfestivalen i Mandal. Og det mot erkerivalen Frode Jensen fra Søgne.

— Vi har hatt mange harde kamper her på festivalen de siste årene, innrømmer Ueland.

Konkurransen mønstret 18 håndplukkede deltakere. Blant de som fikk gjennomgå aller mest var Oddfinn Pedersen fra rægestimen. Etter at Pedersen kom sist i sin pulje, dro Toby Tørresen frem en helt egen sang til mannen med den kraftfulle røsten fra Flekkerøya. Pedersen selv ønsket ikke å gi et spark tilbake.

— Det å sitte i over en time å se på at folk piller reker er jo ræva kjedelig. Toby skal ha æren for at så mange synes at dette er god underholdning, sa Pedersen med glimt i øyet.

Kulturhussjef, Alfred Solgaard, lovet å svømme over elva tilbake til Buen Kulturhus dersom han ble sist i sin pulje. Den testen bestod han med glans.

— Du skal være glad du hadde turistsjefen i ditt heat. Nå slipper du å svømme, kommenterte Tørresen til latter fra de mange på festivalen.