ARENDAL: — Norsk politi besto ikke prøven 22. juli 2011, slo Faremo fast da hun under Arendalsuken hold en innledning om nasjonalt beredskap. En innledning som utelukkende kom til å handle om 22. juli kommisjonens rapport og konsekvensene av denne. Det var en krystallklar justisminister man fikk høre i kulturhuset i Arendal.

Blant annet sa hun at man med en bedre vilje til å lære, fornye og forbedre seg kunne ha reddet flere liv 22. juli i fjor, og siktet da til det arbeidet politiet gjorde.

— Det er to stikkord som går igjen i rapporten, det er ledelse og kommunikasjon. Dette må forbedres, men det nytter ikke med quick fixes, slo justisministeren fast før hun ramset opp en rekke tiltak som må til for å forbedre sikkerheten i framtiden.

Hun pekte i sin innledning på at politiet må få ned responstiden, og at hun vil stille krav om dette. Deretter var hun opptatt av at det er brukt mye ressurser inn i politi- og lensmannsetaten og at det nå må fokuseres på å få det man har til å virke.

Krav til politidirektøren

— Politidirektoratet er i år ti år og tiden er moden for å stille tydeligere krav til direktoratet. Jeg jobber med en ny instruks som tydeliggjør ansvarsområdet og innsatsen som forventes. Instruksen vil også være klarere i forhold til ledelse av direktoratet, og jeg lover at jeg vil følge arbeidet i direktoratet tett, sa Faremo.

Deretter kom hun inn på at helikopterberedskapen i Norge er og skal styrkes ytterligere. Politiet disponerer nå to helikoptre som skal være operative 24 timer i døgnet. Og nye instrukser gjør at det blir lettere å rekvirere militære helikoptre og også de seks Sea King-helikoptrene som brukes av redningsetaten.

Nytt riksalarm-system

Faremo varslet også at politiets avåpeninstruks skal gjennomgås, at man fortsetter arbeidet med å få på plass nødnettet, og at det jobbes med et nytt system for riksalarm. Det siste fungerte som kjent ikke i det hele tatt 22. juli i fjor.

Justisministeren var også i sin grundige redegjørelse opptatt av samarbeid på tvers av etatene og at det må øves og trenes mer på beredskapsoperasjoner.

— I Gjørv-rapporten får også PST sterk kritikk. Vi jobber med en ekstern gjennomgang som før nyttår vil komme med forslag til forbedringer og endringer, sa Faremo, som også var innom at justisdepartementet fikk en del kritikk og hvilke tiltak som settes i verk der.

Tryggere Norge

— Jeg gjentar det som står i rapporten, det er en jobb som må gjøres. En jobb i forhold til ledelse og kultur, både på overordnet nivå og operative detaljer. Den jobben går jeg til med stor ydmykhet, selv om jeg vet det blir svært krevende, sa Faremo.

— Vi kan aldri garantere mot ondskap. Mitt ansvar er å gjøre Norge tryggere, avsluttet Faremo med.