OSLO: — Tilliten til politiet er betydelig svekket etter dette, og de har fått et alvorlig forklaringsproblem, sier Trond Blattmann, som leder den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

Han mener rapporten ikke bare viser at politiet begikk alvorlige feil. Han påpeker også at den avslører dårlige holdninger, og at den viser at politiet til nå har prøvd å tildekke det som egentlig skjedde.

— Politiet har en viktig jobb å gjøre for å gjenvinne tillit. Det vi har hørt fra politiet tidligere, passer dårlig med det vi får lese nå, sier Blattmann.

Kunne vært i live

Rapporten fra 22. juli-kommisjonen slår fast at det var mer enn nok mannskap og ressurser tilgjengelig for å aksjonere mot Utøya tidligere. Men "alvorlige mangler i ledelse og samordning", samt dårlige tekniske hjelpemidler, og lite oppmerksomhet på å skaffe båter, førte til at ressursene ikke ble utnyttet.

Ifølge rapporten kunne politiet vært på Utøya 20 minutter tidligere hvis den opprinnelige planen hadde blitt fulgt. Minst 20 mennesker ble drept i løpet av det siste kvarteret av massakren.

ALVORLIG KRITIKK: Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet og en raskere politiaksjon var reelt mulig, konkluderte 22. juli-rapporten som Alexandra Bech Gjørv la fram mandag. Her sammen med Trond Blattmann som leder den nasjonale støttegruppa. Foto: Solum, Stian Lysberg

— Det er steintøft for de etterlatte å få høre dette. Man samtidig er vi glade for at dette kommer fram. Dette viser manglene ved ledelse, kultur og ikke minst holdninger, sier Blattmann.Han peker på at både politiet og andre etater har hatt planer som ikke er satt i verk. Han mener det vitner om dårlige holdninger.

— Hvis det er noe som har åpenbart seg i dag, er det den manglende evnen til å sette i verk det man selv mener er en utfordring, sier Blattmann, som mener rapporten også avslører dårlige holdninger hos enkelte tjenestemenn.

— Rapporten beskriver også tjenestemenn som ikke har vilje til å rykke ut på øya.

Bortforklaringer

Det er ikke bare handlemåten den 22. juli Blattmann mener har svekket politiets omdømme alvorlig. Han mener måten de har håndtert kritikk etter 22. juli, også svekker tilliten.

— De har vært unnvikende, ikke svart på henvendelser, kommet med bortforklaringer og har gitt helt andre forklaringer enn det som kommer fram i dag, sier Trond Blattmann.

Rapporten fra 22. juli-kommisjonen slår blant annet fast at det var båter tilgjengelig i området som politiet ikke brukte. Politiet skrev derimot i sin rapport i mars at det ikke var båter tilgjengelig da den første patruljen kom til Utøya kai på landsiden.

— Det politiet sa i mars, stemmer overhodet ikke med det som kommer fram i dag. Alle visste at det var båter tilgjengelig, men vi har vært nødt til å vente på 22. juli-rapporten for å få det bekreftet, sier Blattmann.

Holdningsendring

Da rapporten ble lagt fram i går, var det ingen polititopper som sa at de ville forlate sine stillinger. Noe slikt krav kom heller ikke fra støttegruppen som Trond Blattmann leder.

— Det viktigste er at politiet, myndigheter og storting viser handlingskraft, sier han.

— Kommer dere på noe tidspunkt til å kreve at noen må gå?

— Støttegruppen kommer ikke til å legge seg opp i om noen må forlate sin stilling. Det får andre bestemme.

— Å forandre holdninger vil vel ta tid?

— Ja, det er tidkrevende. Det er derfor vi må begynne med det samme, sier Trond Blattmann.

Mener politiet må bli flinkere til å lære

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er enig i deler av Blattmanns kritikk. Også når det kommer til politiets holdninger,

— På noen områder stemmer det. Vi må bli flinkere til å lære av tidligere handlinger, etaten må bli mer åpen for kritikk, og takhøyden må bli større. Så det er et forbedringspotensial. Men det er likevel feil å framstille det som om norsk politi generelt er for dårlig. Vi har et solid politikorps, og man kan verken si at alt er bare bra eller at alt er bare dårlig, sier Johannessen.

— Trond Blattmann mener at politiet til nå ikke har vært villige til å innrømme hva som gikk galt?

— Langt på vei har han et godt poeng. Men det har også naturlig siden man venter med å svare til man har fått en rapport fra en regjeringsoppnevnt kommisjon. Men i dag er politidirektør Øystein Mæland tydelig på at han tar rapporten til etterretning og jeg forstår Mæland slik at han tar dette på største alvor.

Han mener det viktigste er at politiet nå lærer og at rapporten blir fulgt godt opp.