KRISTIANSAND: Siv Kristin Sællmann håper på en samfunnsdebatt etter at hun fikk beskjed om ikke å bruke kors på tv.

siv kristin.jpg Foto: Caroline Teinum Gilje (Vårt Land)

Hun synes det er diskusjonsverdig at noen reagerer på et gullkors, og at NRK følger opp reaksjonen.— Jeg synes det er rart at enkelte seeres frykt for dette symbolet skal få slike konsekvenser. Det hadde vært annerledes hvis NRK selv tok opp saken, sier hun.

- Greit med samfunnsdiskusjon

— Jeg ønsker egentlig bare å sitte stille i båten nå, sier Sællmann.

— Jeg ønsker ikke å fronte noe som helst, men jeg synes det er helt greit med en samfunnsdiskusjon om hvor langt toleransen går, sier hun.

Sællmann våget nesten ikke klikke på nettavisene mandag morgen. Saken om gullkorset hennes tok helt av.

— Det er verken noen konflikt mellom meg og distriktsredaktør Anders Sårheim eller meg og NRK.

Jeg ønsker ikke å fronte noe som helst, men jeg synes det er helt greit med en samfunnsdiskusjon om hvor langt toleransen går

Hun sier at ordet "korsnekt" som ble brukt i Vårt Land, er tabloidversjonen.

— Det riktige er at Sårheim mener han har kommet med et ønske, mens jeg nok har oppfattet det som et krav, sier hun, og legger til:

— Som profesjonell journalist ønsker jeg selvsagt å være troverdig. Da er det null problem for meg å ta av korset, som altså er 1,4 centimeter og som jeg har brukt kanskje tre ganger.

- Vi må ikke bli for nøytrale

— Dette er uhørt. Nå må vi lære oss mangfold og respekt for forskjeller. Vi må ikke bli så nøytrale at det går utover trosfriheten og ytringsfriheten, sier leder i Vennesla KrF, Celina Hagen.

Hagen kastet seg på Facebook og la ut sin mening med en gang hun mandag morgen hørte Vårt Land-oppslaget om Siv Kristin Sællmann i NRK Sørlandet, som er bedt om å slutte å bruke sitt 1,4 cm. store gullkors med sorte diamanter under TV-sendinger.

Hagen har også sendt e-post til NRK Sørlandets distriktsråd. Hun mener NRK må snu straks.

Rådsmedlem reagerer

I NRK Sørlandets distriktsråd, reageres det allerede. Medlem fra Frp, Aleksander Etsy Jensen, synes kors må være helt greit.

— Vi hadde nylig møte i rådet, uten at distriktsredaktør Anders Sårheim tok opp denne saken. Det er litt rart, synes jeg. Denne saken må opp i vårt råd. NRKs nøytralitet er viktig, men dette griper inn i religions- og ytringsfriheten. Man blir ikke mindre profesjonell av å gå med et kors, og vi må ikke havne i retning yrkesforbud for aktivt religiøse, sier han.

Hijab?

Celina Hagen mener saken handler om mye mer enn et lite gullkors.— Kors brukes av både kristne og ikke-kristne. For mange kristne er det lett å ta av korset. Men hva med en muslimsk jente som bruker hijab? Skal det være yrkesforbud for henne i NRK Sørlandets tv-nyheter? Vi må lære oss å leve med forskjeller, og vi må være tolerante nok til å tåle ulike religiøse uttrykk, sier hun.

Støtter redaktøren

Leder av distriktsrådet, KrFs Elizabeth Sveen Kjølsrud, snakket mandag morgen med distriktsredaktør Anders Sårheim.

— Jeg støtter hans holdning i denne saken. Det er trist at vi er kommet så langt at tradisjonelle kristne symboler vekker reaksjoner. På den annen side må NRK opptre nøytralt i et multikulturelt samfunn. Åpner vi for kors, må vi også åpne for andre religiøse uttrykk. Og er det ønskelig da, sier Sveen Kjølsrud, som sier saken vil bli tema i distriktsrådet.

Distriktsredaktør i NRK Sørlandet, Anders Sårheim. Foto: Reidar Kollstad

Sårheim sier til Fædrelandsvennen at det ikke er snakk om noe korsnekt.— Vi har ikke forbud mot religiøse symboler i NRK, men vi har en nøytralitetslinje. Vi hadde en samtale med Siv Kristin Sællmann der vi orienterte om NRKs regler om nøytral bekledning. På basis av samtalen fant hun selv ut at hun ikke lenger vil bære korset. Få er så opptatt av nøytralitet som Sællmann selv. Det er ikke snakk om korsnekt, sier Sårheim.

— Men hun brukte selv ordet korsnekt i Vårt Land?

— Ja, jeg ser det, det er hennes kommentar.

— Vil en kvinne med hijab bli nektet å lese opp nyheter i NRK?

— Det må vi ta stilling til den dagen problemstillingen eventuelt foreligger.

Eksterne reaksjoner

Sårheim sier han tok opp korsbruken på basis av flere eksterne reaksjoner, men han vil ikke svare konkret på hvor disse kom fra.

— Kom det klage via NRKs publikumsservice?

— Det kom fra flere kanter, sier han og vil bruke begrepet eksterne reaksjoner.