KISUMU: — Øystein var en av mine studenter. Nå skal en stol på skolen stå tom resten av skoleåret.

Læreren til 18-åringen, Asbjørn Berås, må ta en solid pause for å samle seg. Rundt ham står afrikanere fra Arc Development Center der kristiansandselevene bodde.

Prosjektingeniør Torfinn Buseth fra Elkem Kristiansand. Kjell Spinnangr fra prosjektet Arc Aid som elevene deltok i – Spindaker som vanligvis jobber på Arkivet i Kristiansand. Og her står de fire elevene fra Kvadraturen skolesenter som er utskrevet fra sykehuset. De skal minnes sin døde venn her på veien – om lag en times kjøring utenfor Kisumu. De har blomster i hånden, og flere av dem tørker tårer. Dette er tungt.

Ulykken skjedde om lag en times kjøring utenfor Kenyas 3. største by, Kisumu. En lastebil kjørte inn i minibussen med sørlendingene i. Det handler om en svært oversiktelig strekning. Men her kjører bilistene helt vanvittig, og dødstallene langs veiene er uhyggelige. Opptil fem dør i døgnet i langs denne veien som på folkemunnet kalles ”Dead spot road”.

Antoney C. Mutembei – distriktofficer hos politiet i området – var blant de som holdt appell på minnestunden. Han ba folk si fra når de ser noen kjøre bøllete.

kisumu minnestund012.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Skriv ned bilnummeret og meld fra til oss. Vi skal ta dem, sa han til forsamlingen som talte rundt 60 personer. Guttene fra Kristiansand la ned blomster, tente lys, men holdt ingen tale. Etterpå klarte de heller ikke si så mye til Fædrelandsvennen bortsett fra at det var fint og sterkt å være med på.

– Og det var flott at vår afrikanske venner ville arrangere dette for oss, sa lærer Berås på vegne av sørlendingene.