OSLO: – I fjor døde 169 personer på norske veier. Det var det laveste tallet på 58 år. Neste mål må være å komme under 100 omkomne og under 400 hardt skadde innen 2024, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Målet skal nås med å bygge flere midtrekkverk, men også trafikkopplæring, strengere håndheving av regler og sikrere biler skal bidra til nedgangen, heter det i Statens vegvesens innspill til Nasjonal transportplan som ble lagt fram onsdag formiddag.

– Fortsatt utbygging av møtefrie veier er nødvendig for at tallet på omkomne og hardt skadde fortsatt skal reduseres, sier Gustavsen.

På en del strekninger ble det også foreslått at veiens sideterreng kan utformes for å dempe virkningene av utforkjøringer. Det legges også opp til en forsterket satsing inne trafikant— og kjøretøyområdet. Økte og bedre kontroller og mer omfattende tilsyn skal også bidra til bedre trafikksikkerhet sammen med bruk av ITS og førerstøttesystemer og bedre føreropplæring.

— Målet krever en stor innsats på hele vegnettet av både Vegvesenet, fylkeskommuner, kommuner, politiet og andre som jobber med trafikksikkerhet i Norge. Dette blir krevende, men nødvending arbeid på veien mot nullvisjonen, uttalte han på dagens pressekonferanse i Oslo.