Hun tok kontakt med Fædrelandsvennen etter å ha lest saken om kvinnen som ble påtvunget blod etter en fødsel ved Sørlandet sykehus Arendal.

Aarhus ville egentlig ikke stå fram med navn og bilde, hun ville bare utdype og nyansere bildet som er skapt av Jehovas vitner.

Nekter

På seg har hun alltid et dokument hvor hun erklærer at hun er Jehovas vitne og at hun nekter å få overført blod.

— Jeg vil heller dø enn å få overført blod, men tar hva som helst av andre væskeerstatninger, sier hun og påstår at det ikke er blodtapet som dreper folk, det er væsketapet.

Dersom hun blir utsatt for en ulykke, og selv ikke kan redegjøre for sitt religiøst begrunnede standpunkt, skal den skriftlige erklæringen dokumentere dette.

Dersom helsepersonellet er i tvil om ektheten, har hun også oppført navn og telefonnummer til to av de fire voksne barna sine.

Elsker

— Jeg vet at barna mine, som ikke er Jehovas vitner, støtter meg i dette. Jeg vet at de elsker og respekterer meg så sterkt at selv om de er uenige i mitt standpunkt, vil de si til helsepersonellet at de må gjøre alt som står i deres makt for å redde mitt liv, uten å gi meg blod, sier Aarhus.

Siden 80-tallet har hun bekjent seg som et vitne, og hun er den eneste i hele hjemkommunen Gjerstad. Hun er oppdratt i statskirken, i et kristent hjem. Men da hun i ungdommen mistet sin far, søkte hun etter en kristen menighet som tok Guds ord om blodet på alvor, og falt ned på Jehovas vitner.

Hellig

— Gud er universets kjærlige skaper, og har bestemt at blodet er hellig. Det skal ikke utveksles mellom mennesker. Og i dag er det så mange alternativer, sier hun.

For Jehovas vitner motsetter seg ikke overføring av væske, som sukkervann eller annet som trengs for å erstatte blodtap. Hun peker på at motstanden mot blodoverføring har gjort at det er utviklet metoder som reduserer og fjerner behovet for blodoverføring i en del situasjoner.

— Det er viktig å huske på at blod kan være urent, det kan overføre smitte eller infeksjoner, sier hun.

Blodoverføring

— Ville du nektet dine barn blodoverføring om det stod om livet?

— Jeg er svært takknemlig for at jeg aldri har kommet opp i et slikt dilemma, men jeg mener at alle mennesker selv skal ha rett til å bestemme. Vanligvis går vi vitner stille i dørene, vi ønsker ikke å provosere, men bare få leve våre liv slik vi vil. Men jeg synes denne saken trengte utdyping, sier hun.

Dilemma

— I går skrev Fædrelandsvennen om en jente på 18 år som like før hun besvimte av blodtap, sa til legen at hun ikke ville ha blodoverføring. Så kom foreldrene som sa at hun skulle få det. Hva tenker du om legens dilemma?

— Helt forferdelig. Jeg forstår veldig godt hvor vanskelig det må være. Samtidig vil jeg si at jeg har snakket med flere vitner som har fått beskjed om at de risikerer å dø om de ikke mottar blod, som likevel har nektet, og de har overlevd, sier Aarhus.

Hun jobber som spesialpedagog på Støttesenteret mot incest i Oslo, men lar sin religiøse overbevisning være en del av privatlivet.

To av barna hennes er vitner, to er ikke. Men de respekterer hverandre, og lever godt med sine forskjellige standpunkter. Og Aarhus er glad hun som bestemor denne uken kan passe barna for sin ene datter i Kristiansand.