KRISTIANSAND: Stortingsrepresentantene Svein Harberg og Peter Gitmark fra Høyre vil ha et ekstra såkornfond, i tillegg til de nye satsingene regjeringen allerede legger opp til. Høyre vil ha et nytt fond til Sørlandet, lagt til Universitetet i Agder.

— Det legges opp til seks nye fond. To i år, og deretter fire til som ikke er geografisk plassert ennå. Vi har lagt opp til at alle landsdelene skal få slike fond, det er allerede en prosess på gang om dette, svarer SVs næringspolitiske talsmann Alf Holmelid.

Såkornfondene er statlige eller delstatlige fond som investerer risikokapital i en tidlig fase, gjerne i teknologibedrifter som har produkter under utvikling. Fondene kan ta eiendeler i bedriftene det investeres i, og hensikten er at de etter hvert skal tjene egne penger.

En styrke

— Vi har ikke noe slikt her på Sørlandet fra før. Hensikten med dette forslaget er å styrke innovasjonsmiljøene på Sørlandet, sier Peter Gitmark.

— Vi mener et slikt fond kan legges til universitetet her. Det vil si selve kapitalforvaltningsfunksjonen, slik det gjøres ved andre universitetsbyer. Fondet kan investere over hele landet, men vi ser for oss at det styres fra Agder, sier Svein Harberg.

De to tror ikke et såkornfond tilknyttet UiA blir en realitet i denne omgang, siden regjeringens planer allerede er lagt.

— Det er likevel viktig å minne om at dette vil kunne bli realitet etter valget 2013, og valget blir derfor svært viktig for UiA og innovasjonsmiljøet på Agder, sier Gitmark, med en antydning om at neste års valgkamp på sett og vis er i gang allerede.

- På siden

Høyre-politikerne er fornøyde med de landsdekkende såkornfondene som ble opprettet av regjeringen Bondevik II. Men det har ikke vært mye tilgjengelige penger der de siste årene, Når regjeringen nå foreslår nye fond, hilses dette velkommen av opposisjonen.

Men Gitmark og Harberg er ikke fornøyd før de har et slikt fond på Sørlandet også.

— Jeg opplever utspillet som litt på siden, siden det ikke tar opp i seg den prosessen som allerede er om de fire neste fondene. Men jeg er enig i at vi må få et fond lagt til Sørlandet, sier Alf Holmelid.