Fra februar skal Mikkelsen gå på seniorkurset til NATBO Defence College i Roma. Forsvarsdepartementet skal betale for oppholdet, helseforetaket for bolig, kost og reise. Ifølge Drammens Tidende er prisen beregnet til 350.000 kroner. I tillegg beholder Mikkelsen lønnen sin i denne perioden.

Tom Henri Hansen, foretakstillitsvalgt for Den norske legeforening i Vestre Viken, mener Mikkelsen burde gått foran som et godt eksempel når kursmidlene for de ansatte ved sykehusene er skåret kraftig ned.

– Jeg synes det sier noe om tanker om egen storhet og liten evne til selvkritisk refleksjon, sier han og legger til at oppholdet virker mer som ferie enn som kurs.

— Timingen er helt feil

Foretakstillitsvalgt Hilde Kr. Arnesen for Sykepleierforbundet er provosert.

– Det går bare ikke an. Dessuten er timingen helt feil. Vi står midt i en vanskelig prosess bestemt av Helse sør-øst. Da trengs det oppfølging og stabilitet, sier hun.

Frp-leder Siv Jensen sier til TV 2 at Italia-turen er dårlig timing av Mikkelsen, mens tidligere Frp-leder Carl I. Hagen, som nå representerer FrP i helse og sosialkomiteen i Oslo, krever Mikkelsens avgang.

– Dette er en provokasjon overfor pasientene og de ansatte som kommer til å bli rammet av de massive kuttene i Oslos sykehus. I tider med kutt og nedbemanning må særlig ledelsen vise moderasjon. Det har åpenbart verken Mikkelsen eller styret i Helse sør-øst forstått, sier Hagen.

- Må gå

Han viser til at Oslo-sykehusene i år må kutte 800 millioner kroner og 1.000 årsverk.

– Jeg forventer at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) tar ansvar og rydder opp. Både styremedlemmene i Helse sør-øst som har godkjent kurset og Bente Mikkelsen må gå. Helse Sørøst trenger en ledelse som både kan og vil lede helseforetaket gjennom en vanskelig tid, sier Hagen.

Forsvarer turen

Bente Mikkelsen selv forsvarer turen til Italia.

– Jeg tror dette studieoppholdet både vil utfordre meg, samtidig som jeg er trygg på at jeg får kunnskap og innsikt som vil være verdifull når jeg kommer tilbake som administrerende direktør i Helse sør-øst RHF etter sommeren, sier Mikkelsen til dt.no.

Fylkesleder i Vest-Agder Arbeiderparti, og styremedlem i Helse sør-øst, Linda Verdal, sier til fvn.no at hun har ingen kommentar i saken, og henviser til styreleder Frode Alhaug.

Hen mener kurset er en god investering.

– Det er både riktig og viktig at Mikkelsen får utvikle seg ytterligere som leder gjennom dette studiet, sier Alhaug til NRK.

Regjeringen har tillit

I regjeringen ser man imidlertid ingen grunn til å gjøre som Hagen sier.

– Vi har tillit til styret i Helse sør-øst og registrerer at det var et enstemmig styre som sto bak denne avgjørelsen, og at både Fremskrittspartiet og fagforeningene er representert i styret, inkludert Legeforeningen, sier statssekretær Robin Martin Kåss (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.