BYKLE: — Det er mye brudd på generelle regler. Det med at man skal hensyn og overholde vikeplikt når man kommer inn i preparert løype, er viktig. Der har vi en del stygge ulykker, sier Torger Leidal i Skipatruljen ved Hovden alpinsenter til fvn.no.

Barn kolliderer med voksne

Han mener foreldre bør bli flinkere til å fortelle barna om hvilke regler som gjelder i skibakken (se faktaboks til høyre).

— Det er spesielt barn som kommer inn i preparert løype, og som kolliderer rett i en voksen. Da er det som regel barnet det går ut over, sier Leidal.

Leidal har registrert 22 skader i Hovden alpinanlegg fra julaften til nyttårsaften.

— 30. desember var det mest, da var det åtte skader. Da var det smekk fullt i bakkene, sier han.

Den mest alvorlige skaden var et ankelbrudd 27. desember.

— Ellers er det mye slagskader. Det har vært fem brudd og fem kneskader, sier Leidal.

Anbefaler ryggbeskytter

I romjulsuka 2010 var det 10-15 skader færre enn i fjor, ifølge Leidal. Han mener folk er flinkere til å bruke beskyttelsesutstyr.

— Hjelmbruk blir stadig bedre, og flere voksne går foran med et godt eksempel. Vi får også stadig flere spørsmål om ryggbeskyttelse. Vi anbefaler å bruke det, og det begynner å bli populært. Det skulle gjerne vært påbudt, men vi kan ikke gi påbud her, sier han.

- Er det ikke hemmende for bevegelsene med ryggbeskytter?

— Ikke i det hele tatt. Det er bare behagelig å gå med det. Vi i Skipatruljen går med den hele dagen. Hvis du har en som passer, kjenner du ikke at du har den på deg en gang, svarer Torger Leidal.