STORBRITANNIA: Daily Mail, den største britiske nettavisen, har omtalt rommet.  Foto: Faksimile

KRISTIANSAND: Etter at Nært omtalte saken sist lørdag, har TV2-nyhetene, Dagsrevyen, VG og Dagbladet laget innslag om saken.

Det samme gjorde The Huffington Post og Daily Mail, to av de største nettavisene i henholdsvis USA og Storbritannia.

Dermed er det nå vel kjent for ganske mange at unge kristiansandere brukte det lille rommet rett under mønet i Kronprinsens gate 13 til å lytte på radio fra England og produsere den illegale avisen Sørlandsfronten. Til da hadde virksomheten vært kjent for historikere og familier til de involverte.

Åtte studenter, som bor i kollektiv like under loftsrommet, ble klar over dette først da gårdeieren nevnte et hemmelig rom for dem. Etter noen timers leting fant de det, og la ut opplysninger om sitt funn på nettstedet redit.com.

Rask spredning

- Det var fra da av det virkelig tok av, sier Stian Hansen fra Arendal, en av UiA-studentene.

Onsdag registrerte han at 613.000 personer hadde lest om saken på dette nettforumet.- Enda flere, 630.000, klikket seg inn på incur.com, et nettsted for bilder og bildealbumer tilknyttet redit.com. Bare her snakker vi altså om flere enn 1,2 millioner lesere. Helt vilt, synes kommunikasjonsstudenten fra Arendal.

Hvor mange som leste om de modige kristiansanderne under verdenskrigens sluttfase på de nevnte nettavisene, er ikke kjent.

To sider

Avisen alt dette handler om, Sørlandsfronten, var i praksis et A4-ark, tettskrevet på begge sider og kopiert i 500 eksemplarer ved hjelp av håndsveivet spritduplikator.

De første seks utgavene ble laget i Åseral, på gården til Anna Tomine og Tarjei Esklid på Rosseland. Jobben ble utført av teologistudenten Albert Andersen (Assev) fra Kristiansand.

I et eksemplar Nært har fått tilsendt, minner den senere presten om viktigheten av å lytte på radio fra London, skrive ned hovedpunktene og spre dem til mennesker man har tillit til.

Etter at tampen begynte å brenne for Gestapos jakt på avisvirksomheten, ble den flyttet til Kristiansand og Kronprinsens gate 13. Siste utgave av Sørlandsfronten, som da var slått sammen med motstandsavisen Nordmannen, kom 7. mai 1945, dagen før tyskerne kapitulerte.

Tittelen på den eneste artikkelen var «Seierens dag».