— Jo visst holder vi åpent i sommer! Ikke nok med det; i skoleferien gjøres hele førsteetasjen om til et gratisområde med den japanske kunstnerens Yayoi Kusamas totalinstallasjon Dots Obsession – Love Transformed into Dots. I tillegg blir det to kreative familieverksteder der. Og så er det jo både kafé og butikk i samme etasje, forteller konservator Karl Olav Mortensen ved Sørlandets Kunstmuseum, sentralt beliggende i det gamle bygget i Skippergata/Kirkegata som lenge huset Kristiansand Katedralskole.

KUN KVINNER: All kunst som stilles ut i Sørlandets Kunstmuseum sommeren 2013, er lagd av kvinner. Her fra museets permanente samling. Foto: Kjartan Bjelland

Sommeren er årets travleste og artigste tid også i Kvadraturen. Fiskebrygga, Torvet, Tresse, Festninga og Østerhavna, Aquarama, Kilden, konserter og festivaler, Posebyen, Markensgate og alle utestedene – det syder av liv og røre. Hos Sørlandets Kunstmuseum ser de gjerne at flere tar turen innom hos dem også. De mener å ha mye å by på.— Vi kjører tre utstillinger denne sommeren. Én er altså av verdenskjente, 84 år gamle Yayoi Kusama, hvis verker er blitt omsatt for oppimot seks millioner dollar, eller rundt 35 millioner kroner. Så har vi en stor og flott utstilling av Else Marie Jakobsens arbeider. Hun gikk jo bort i fjor, men tilhørte samme generasjon kvinnelige kunstnere som Yayoi Kusama. Utstillingen heter treffende nok "Billedvev og engasjement". Den tredje utstillingen består av verker fra museets egen, permanente samling. Og i anledning hundreårsjubileet for kvinners stemmerett, har vi valgt ut kun kvinnelige kunstnere. Det betyr at alt vi stiller ut i sommer, er lagd av kvinner. Jeg vet ikke om andre museer som er så konsekvente, sier en tydelig stolt Karl Olav Mortensen.

KOM GJERNE INN: Konservator Karl Olav Mortensen ved Sørlandets Kunstmuseum har mye å by på sommeren 2013. Den rosa, sortprikkede kulen i bakgrunnen inngår i utstillingen av japanske Yayoi Kusamas mangefasede verk. Foto: Kjartan Bjelland

De to kreative familieverkstedene er en historie for seg. I det ene legges det til rette for veving i små formater, i det andre for kunstuttrykk gjennom prikker på papir. Begge deler er tydelig linket opp mot henholdsvis Else Marie Jakobsen— og Yayoi Kusama-utstillingene.- Fra 2. juli blir det daglige omvisninger i Else Marie Jakobsen-utstillingen. De begynner klokken 13 og foregår på norsk og engelsk. Blant annet håper vi å få en del gjester fra cruiseskipene til oss, forteller konservator Mortensen.