ARENDAL: Vigsnes har studert 140 artikler fra Agderposten og Fædrelandsvennens dekning av sykehusstriden etter at tarmkreftsaken i Arendal ble kjent i april. Tall viser at det er flere komplikasjoner og reoperasjoner etter tarmkreftoperasjoner i Arendal i forhold til Kristiansand. Sykehuset har nå flyttet alle operasjonene til Kristiansand. Dette har vært heftig beskrevet i de to fylkesavisene.

Vignes sier at journalistene ikke skal befinne seg blant noen av heiagjengene, men referere balansert og reflektert.

— Slik har det ikke vært i denne saken. De har vært blant heiagjengen, for der skjer det ting, hevdet Vigsnes under et debattmøte i Arendal arrangert av Agder Journalistlag.

Han mener avisene litt for ukritisk har brukt sentrale kilder fra sykehusmiljøet.

For lite kritisk

— Agderposten har hatt forsvar for sykehuset i Arendal, og ikke hatt fokus på pasientene. Det gir austegdene et skjevt bilde. Jeg har funnet eksempler på det samme fra Fædrelandsvennen i Kristiansand, sa Vigsnes. Han hevdet at arendalsordfører Einar Halvorsen fikk komme med konspirasjonsteorier uten kritiske spørsmål.

Vigsnes trakk også frem lettvinte saker fra Fædrelandsvennen, blant annet der leger i Kristiansand fikk stå frem og kreve slutt på operasjoner i Arendal, uten at arendalssiden kom til orde.

— Fædrelandsvennen har vært noe mer distansert enn Agderposten, men heier fortsatt for mye på Kristiansand, konkluderte Vigsnes.

Skifter sannheten?

Etter Vigsnes sitt innlegg var det paneldebatt med blant andre sjefredaktørene i Fædrelandsvennen og Agderposten. Overskriften på debatten er "skifter sannheten på fylkesgrensen?".

Sjefredaktør Morten Rød i Agderposten nekter for at de har vært en del av heiagjengen.

— Jeg går ikke med på at vi har vært heiagjeng og nikkedukker i denne saken. Våre artikler har gjenspeilet det heftige engasjementet og de sterke følelsene som er i Arendal rundt denne saken, sier Morten Rød.

Sjefredaktør i Fædrelandsvennen Eivind Ljøstad hevder at hans journalister har vært mindre heiagjeng enn reporterne i Arendal.

— For vår del var vi bevisste på at dette ikke var en lokaliseringsdebatt, men en konkret sak om et problem i Arendal, sier Ljøstad, som fortsatt kaller saken en skandale.

Konspirasjon

I panelet satt også Arendals-ordfører Einar Halvorsen og foretakstillitsvalgt for legene, Egil Hagen. De mener ikke at Fædrelandsvennen har opptrådt objektivt i denne saken.

— Fædrelandsvennen har fyrt opp under en konflikt. Journalistene har ikke hele tiden vært ute etter sannheten. Det er svært ødeleggende for kirurgene å få rykte på seg for å ikke kunne operere, sa Hagen under debatten.

Einar Halvorsen mener Fædrelandsvennen har latt seg bruke av krefter fra sykehuset i Kristiansand.

— Det er personer her som aldri har akseptert strategiplanen. De har hatt enkel vei til Fædrelandsvennen, sa Halvorsen. Han sto fast på noen på sykehuset og i avisen "hadde snakket sammen" før saken ble kjent.

Det avviste journalist Steinar Vindsland i Fædrelandsvennen.

— Jeg tar meg nær av at en maktperson som Einar Halvorsen hevder at vi konspirerer for å ta sykehuset i Arendal, sa Vindsland.

Klinikksjef Geir Bøhler sa at det ikke var lett å være journalist i denne saken, og kom inn på debattens overskrift.

— De faglige meningene skifter faktisk på fylkesgrensen. Da er det ikke lett å finne sannheten, sa Bøhler.