BÆRER FORTSATT: Norvald Nilsen viser ett av epletrærne som er over hundre år gamle. De er av typen Filippa. Foto: Tore André Baardsen
GEDIGNE: Signe og Thorbjørn Jørgensen steller godt med hagen sin. Salatene har vært enda større enn de er nå. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: — Dette er drømmeplassen, erklærer Barbara Lysø,

— Amazing, samtykker Joanna Nowan, en venninne fra hjembyen St. Petersburg i Florida.

Der har førstnevnte bodd de siste 25 årene. Men omtrent hver sommer kommer hun hjem til den 15 kvadratmeter lille hytta på den 300 kvadratmeter store parsellen på Kongsgård, som formelt sett eies av en av hennes sønner.

Denne sommeren er hun noen ukers vertskap for Joanna, som er fra seg av begeistring over så vel Norge som sin venninnes sommerlige oase.

Skryt

— Fantastic. I have never seen something like this, sier gjesten, som igjen snakker om både landet og den velstelte kolonihagen.

Fruktbar er den også.

— Mais, spinat, kirsebær, bringebær, blåbær, bjørnebær, tomat, squash, agurk, epler, selleri, salat, rødbeter, mint og persille, ramser Barbara Lysø opp, som om hun skulle ha vært torvhandler, men som bare snakker om noe av alt som trives i sin lille hage.

Selskaper arrangerer hun også i sin sommerlige norgesbase, eksempelvis sin egen 70-årsdag. Og rett som det er stikker også barn og barnebarn innom hytta, der solceller og propan er eneste luksus.

— Flere gjør som henne og bor her hele sommeren, sier Norvald Nilsen, styreleder i Kongsgård kolonihager.

I kø

Han sier også at omtrent 30 nå står på venteliste for å få kjøpt noen kvadratmeter av det som for lenge siden var eplehagen til Kongsgård gård. Fortsatt står noen trær igjen fra den gang, og sannelig bærer fortsatt grenene tungt på frukt.

— Vi har to typer kolonieiere. De som er tålmodige og blir, og de som vil gjøre alt med en gang. De går lei og blir ikke lenge.

Kolonihagene ble, ifølge Nilsen, først anlagt på Grimsmoen, primært for å gi allmuen i byen frisk luft på landet. Det var krigsmyndighetene som for vel 70 år siden flyttet det til Kongsgård, anlegget som i dag består av felleshus, nytt sanitæranlegg og 106 parseller.

— Hvor mye koster en parsell med hytte?

— Maksimum 250.000 kroner. Men bare folk som skatter til Kristiansand kommune er aktuelle. Kolonihagene på Kongsgård skal ikke være sommerbase for rike østlendinger, fastslår Norvald Nilsen.