MANDAL: – Kommunen skal ikke løpe en næringsaktørs ærend, uansett hvor gjerne vi vil ha et nytt kjøpesenter i Mandal, sier bystyrerepresentant Stein Inge Dahn.

Amfi skal utvide dagens kjøpesenter kraftig med et stort leieareal i tillegg til butikkene. Hit planlegger kommunen å flytte inn deler av sin virksomhet og er i ferd med å inngå leiekontrakt med Amfi.

– Denne kontrakten skal i henhold til lov om offentlig anskaffelse ut på anbud, sier Dahn.

Bystyret hadde saken opp til behandling før jul, der rådmannen fikk i fullmakt til å sluttføre kontrakten. – Vi må ha en time out og loven må følges for det ene. Og for det andre fordi kommunens økonomi ikke tillater annet enn at billigste alternativ velges, sier Dahn.

Kritisk

Også Frps Paul Storholt er svært kritisk til at kommunen er i ferd med å inngå leiekontrakten, som vil koste kommunen mellom tre og fire millioner kroner i året.

– Selv om kommunen gjør det riktig juridisk – noe jeg ikke tror – har denne saken også en moralsk side. Økonomien er så dårlig at man er forpliktet til å finne billigste alternativ, sier Storholt som fnyser av at byggingen av kjøpesenteret står og faller på om kommunen vil leie eller ei.

– Dette er småpenger for Amfi når det kommer til stykket, mener Storholt.

På det tørre

Rådmann Knut Sæther mener kommunen har sitt på det tørre.

– Vi mener at fordi dette handler om en leiekontrakt trenger vi ikke å lyse ut kontrakten offentlig, sier Sæther.

Han sier at saken så langt er vurdert juridisk internt.

– Men for å være på den sikre siden skal vi likevel be om en juridisk vurdering utenfra, sier Sæther.

Han påpeker at kommunen alt har et leieforhold med Amfi i dagens lokaler, og at dette bare handler om å reforhandle en ny leieavtale i det utvidede kjøpesenteret.

Komplisert regelverk

Det handler om et komplisert regelverk, det kan sekretariatsleder Anneline Vingsgård i Konkurransetilsynet bekrefte.

– Jeg kan ikke uttale meg konkret i saken i Mandal. Men på generelt grunnlag kan jeg si at leiekontrakter som utgangspunkt er unntatt forskrift om offentlige anskaffelser, sier hun.

Men hun sier videre at lovens krav til konkurranse, likebehandling, etterprøvbarhet og forutberegnelighet gjelder likevel. Med andre ord skal leiekontrakten ut på anbud.

Må vurderer

– En oppdragsgiver må i tillegg foreta en grundig vurdering om det er en leieavtale man står overfor eller om dette må klassifiseres som en bygg— og anleggsanskaffelse.

– Dersom det siste er tilfellet gjelder blant annet et krav til kunngjøring av anskaffelsen slik at alle interesserte leverandører kan inngi tilbud, sier Vingsgård.

– Byggestart før sommeren

Prosjekt- og utviklingsdirektør i Amfi Torbjørn Torske sier at Amfi håper å sette i gang byggingen av kjøpesenteret rett før eller i alle fall rett etter sommeren.

– Det avhenger av hvor raskt kommunen får ferdig reguleringsplanen, sier Torske som sier at de mer eller mindre har fått alle de leietakerne det nye kjøpersenteret skal ha og at bygget er mer eller mindre er ferdig planlagt.

Men fortsatt gjenstår altså Mandal kommunes leieandel. – Jeg vil ikke si at alt står og faller på at vi blir enige med kommunen om vi bygger eller ei. Men leieforholdene til kommunen er mye av basisen for økonomien i prosjektet, sier Torske.

Han sier at de opprinnelig hadde håpet å leie ut 4500 kvadrat til kommunen, noe som siden falt ned til 2800 kvadratmeter. – Akkurat hvor mange kvadrat det er snakk om nå vet jeg ikke, sier han.

Torske sier det er veldig viktig å komme i gang med byggingen så raskt som mulig. – Våre leietakere venter på det, sier Torske som håper forretningsdelen står ferdig til jula 2014.