KRISTIANSAND: I februar skrev Fædrelandsvennen om døvblinde John Sandell, som mistet mye av tilgangen til tolk/ledsager som han trenger for å være aktiv.

Sandell bor i Kristiansand, og er til tross for sine begrensninger med syn og hørsel aktiv både som klatrer, sjakkspiller og skiskytter. Et NAV-direktiv definerte trening og en del andre situasjoner slik at dette ble ansett som noe det ikke var nødvendig å få hjelp med. De døvblinde slo alarm. Sandell og andre i samme situasjon fryktet å bli isolert hjemme.

FRP: Robert Eriksson

Saken ble den tatt opp i Stortingets spørretime av Frps Robert Eriksson , leder av arbeids— og sosialkomiteen på Stortinget.- Jeg er meget fornøyd med at statsråd Huitfeldt til slutt gav etter for press fra opposisjonen i denne saken. Det var aldri noen gode grunner til å redusere den hjelpen de døvblinde trenger for å holde seg aktive i samfunnet, sier han.

NAV-direktiv

Problemet oppstod med nye NAV-retningslinjer som ble innført nasjonalt i fjor. Nasjonalt var at det ikke mange nok tolker tilgjengelig i forhold til behovet. Fædrelandsvennen fikk bekreftet fra NAV Vest-Agder at det ikke var mangel på tolker lokalt. Til tross for dette, innførte man den strenge nye praksisen. Hensikten var å behandle alle i landet like strengt, ikke å spare penger.

I tiden før og etter påske ble det jobbet mye med saken. Landsforbundet for kombinert syns- og hørselshemmede/døvblinde (LSHDB) har jobbet med saken i lengre tid. Før påske fikk organisasjonen til et møte med Arbeidsdepartementet, som er ansvarlig for Nav. Også enkelte Arbeiderparti-politikere engasjerte seg i saken.

Omsider bekreftet departementet at man skal fortsette slik man gjorde før det omstridte NAV-direktivet trådte i kraft sist høst.

Glad

— Hvis de har fått orden på dette, er det utrolig bra! Jeg klarer nesten ikke å tro på det, men så er jeg ikke helt nede på jorda akkurat nå, sier Sandell.

— Hva har skjedd?

— Jeg har hatt to fantastiske uker. Dette var planlagt i lang tid, og jeg hadde fått innvilget tolk/ledsager. Jeg har vært på Geilo og deltatt på Ridderrennet.

Ridderuka er et vintersportsarrangement for funksjonshemmede. John Sandell tok en fjerdeplass i skiskyting.

— Det er fantastisk å få muligheten til en slik tur. Både det sosiale og selve naturopplevelsen er utrolig viktig. Hvis man nå få gjort om på de dumme regelendringene som handler om hjelp i hverdagen også, da blir livet litt bedre, sier han.

Følger med

Robert Eriksson er spent på hvordan regjeringen jobber videre med saken. Nå nedsettes et utvalg som skal jobbe med opplæring av tolker og organisering av tjenesten.

— Vi reagerer på at ikke brukerne er med i utvalget, og vi skal følge med videre for å sikre at dette blir slik de nå har blitt lovet, sier han.

Lise Christoffersen, stortingsrepresentant for Ap i Buskerud, har løftet saken i sitt parti.

— Jeg er glad vi i alle fall er tilbake med den gamle løsningen nå. Men vi fremmer denne saken på Arbeiderpartiets landsmøte, og håper å få til et løft for denne gruppa fremover, sier hun.