Til tross for at fjorårets utgave nærmest var rekordtørr, var det også da myr- og vannhull som Johannes Andås (t.v.) og Terje Fredriksen og co. måtte forsere. I år blir det mye våtere. Foto: Sondre Steen Holvik

BIRKENES: — Jeg vil tippe at vi ender på 750 deltakere, alt i alt, sier løpsleder Torfinn Løland til Fædrelandsvennen.

Rett før start klokka 11 i Birkenesparken rådet alminnelig kaos, akkurat som det skal være. Folk trippet nervøst rundt og skottet opp mot skylaget.

— Det er fine løpsforhold. Det har sluttet å blåse, det er mildt og bare litt yr i lufta, opplyser Løland.

Skal vi stole på værtjenesten yr.no vil det knapt bli nedbør de neste timene i den 27 kilometer lange gubbeløypa.

- Høytid på heia

Om det ikke blir tidenes våteste utgave, blir det en fuktig affære ettersom det har høljet godt de siste dagene. Myrene er fulle av vann.

— Det blir høytid på heia, fastslår løpslederen muntert før 40-jubileet.

For to år siden var det heller ikke rekordvått, men her kan du se video av Kjersti Fuglerud Sødal som likevel nærmest ble slukt av ei myr.

Alt tyder på at årets utgave blir rekordstor. Da påmeldingen stengte natt til fredag, var det 650 påmeldinger. I tillegg kommer etteranmeldinger og Mini-Gubben, der det ikke var forhåndspåmelding.

Totalt ender det rundt 750, og i så fall godt foran fjorårsrekorden på 732 deltakere.

Dette betyr at familien Borø Svaland, som får alle deltakerne gjennom huset sitt ettersom originalløypa gikk der de har stue og kjøkken i dag, må vente seg litt av et rush.

- Været betyr ikke noe

— Hadde du trodd det med den værmeldingen?

— Det ser faktisk ikke ut som om været betyr noe som helst. Dette været har de jo spådd lenge, svarer Løland.

I fjorårsvinners Eirik Gramstads fravær trekker han fram Eivind Knutsen, Christian Bøen og Ole Kristian Heggheim som forhåndsfavorittene i langløypa.

I juniorløypa stiller henholdsvis sølv- og bronsevinneren fra juniorklassen i NM i terrengløp nylig, Erik Udø Pedersen fra MHI og kvindølen Kristian Tjørnhom fra KIF.