KRISTIANSAND: — Dette var overhodet ikke meningen i det hele tatt. Jeg gjorde feil i min research, og det skal ikke gjenta seg, sier den unge kunstneren.

Han er elev ved Gateakademiet, som har hatt ansvaret for å formgi forsiden til årets 17. mai-program og ikke minst 17. mai-prisen. Årets tema er Vilhelm Krag, men studenten hadde ikke hørt om forfatteren og kulturpersonligheten.

— Jeg googlet det, men det var vanskelig å finne et bilde som passet til å tegne av. På en helt vanlig nettside fant jeg dette, og under sto det at det var Vilhelm Krag, fortsetter studenten.

Komiteen godkjente

Han antok at det var kristiansanderen i ung utgave, og satte i gang arbeidet. For en måned siden ble bildet presentert for 17. mai-komiteen sammen med flere andre forslag til forside.

— Fem-seks forslag var hengt opp på veggen, men vi syntes det var best med et portrett, sier Helge E. Refsnes, som er leder av 17. mai komiteen.

Han reagerte på at Krag hadde bart, men legger til at dette var noe forfatteren og kulturpersonligheten hadde av og til. Dermed gikk programmet i trykken med det som viser seg å være ett bilde av Knut Hamsun.

Oppdaget tilfeldig

— Jeg oppdaget tilfeldigvis feilen da jeg var innom kontoret i dag, forteller Refsnes.

Hans første reaksjon var ”au da, dette var ikke heldig”. Likevel tror Refsnes at de fleste ikke ville oppdaget forvekslingen dersom de ikke hadde blitt gjort oppmerksomme på det.

Programmet inneholder ruteplaner for Kristiansand, Søgne, Sogndalen og Vennesla. Refsnes tror det er trykket opp i mellom 30. og 40.000 eksemplarer, som er i distribusjon.

— Hva gjør dere videre?

— Det er akkurat det som er spørsmålet. Vi skal ha møte i morgen. I går var alt klart og vi kunne hvile til 17. mai, men nå kan vi visst ikke det, svarer komitélederen.

Klandrer ikke kunstneren

Samtidig understreker han at han ikke klandrer kunstneren.

— De har vært så ivrige, og gått inn for oppgaven med liv og sjel. Jeg kan ikke være sint på dem og har mer lyst til å trøste enn å kjefte, fortsetter Refsnes.

Til tross for at han leser mye oppdaget heller ikke Per-Arthur Hanssen, leder ved Gateakademiet, feilen. Samtidig spøkte han en gang til en uvitende om at "ser du ikke det er Hamsun", så han mener tanken kan ha ligget i bakhodet.

Flaut

— Dette handler om en elev som i sin research om Vilhelm Krag, ved en feiltakelse har funnet og valgt et bilde av Knut Hamsun. En feil media og aviser også kjenner til. Dette skulle vært oppdaget av flere ledd før det kom på trykk, men som beklageligvis ikke skjedde, kommenterer Hanssen.

Også kunstneren ble gjort oppmerksom på feilen i dag, og han er alt i gang med å lage et nytt bilde til prisen.

— Vi har hatt møte om hva vi skal gjøre. Jeg har prøvd å ta det på en humoristisk måte, men det er veldig flaut. Jeg beklager så masse og legger meg flat.