OSLO: — Dette valget vil bli veldig styrende for samfunnsutviklingen de neste 20 årene. Det dreier seg om vi fortsatt skal ha offentlig velferd, eller om vi skal åpne for en stor kommersialisering, sier Arild Stokkan-Grande til Fædrelandsvennen.

Han representerer Nord-Trøndelag på Stortinget, men bor i Søgne sammen med sin familie.

— Vi går til valg på at vi fortsatt skal ha en rødgrønn regjering. Men jeg tenker lenger fram i tid. Markedskreftene er så sterke at vi trenger en velferdsallianse. Når Høyre klistrer seg tettere til Frp må vi tenke bredere enn dagens samarbeid tilsier.

— Er dette et taktisk utspill?

— Det er først og fremst et varsku. Hvis vi ikke klarer å etablere en bred velferdsallianse kan de kommersielle kreftene komme til å valse over oss. Jeg kan ikke fatte og begripe at KrF vil sette seg i førersetet for en slik utvikling.

- KrF vil blomstre

Han mener et samarbeid mellom KrF og Ap vil øke oppslutningen til sentrumspartiet.

— Hvis de lytter til mitt budskap vil KrF blomstre opp. Et partnerskap med Frp vil være en dødsdans for KrF. De vil aldri kunne konkurrere med Frp om å være mest konservativt, mest privatiseringsvennlig og mest israelvennlig. Et samarbeid med Frp vil gjøre at de sitter igjen som et marginalisert parti. Vi kommer til å kapre en haug med velgere fra KrF dersom de samarbeider med Frp.

— Er ditt standpunkt kontroversielt?

— Det er klart dette er kontroversielt i Ap. Mange i partiet henger seg veldig opp i KrFs tydelige verdistandpunkt. Men det var også kontroversielt å samarbeide med SV og Sp, noe som har gått veldig bra.

Kristne velgere

Han mener Arbeiderpartiet er de varmeste forsvarerne for kristne verdier og religionsfrihet.

— Vi er dessuten det partiet som har flest kristne velgere. Det å være religiøs er ikke ensbetydende med å tilhøre høyresiden, sier han.

Han erkjenner at det er krefter i Ap som er svært skeptiske til KrFs holdning i verdispørsmål, men mener tiden er inne for å slutte med steinkastingen.

— Det er områder i familiepolitikken hvor vi er uenige, men vi må ikke la disse uenighetene ødelegge for et samarbeid. Det er dypere ting som forener oss.

- Har blitt mer ydmyke

— Er det noen områder dere kan tenke å jenke på?

— Jeg har lært fra privatlivet at det går dårlig dersom du starter med kravene. I Arbeiderpartiet er vi vant til å forhandle oss fram til et resultat som er bra for alle. Det rødgrønne samarbeidet har gjort oss veldig godt. Vi har blitt mer lydhøre og ydmyke. Etter min mening har politikken vår også blitt bedre.

Nå mener han at KrF også kan være med på å gjøre Aps politikk bedre.

— Vi snakker veldig godt med KrF på Stortinget, men det gjør jo også Høyre. Jeg skulle ønske at vi snakket med KrF i enda større grad, sier han.