Agnes Gysland er blant dem som har blitt utsatt for innbruddsforsøk i helga. Hun fersket tyvene som forsøkte å ta seg inn dette vinduet. Foto: Tormod Flem Vegge

AGDER: Politiet jobber nå på tvers av lensmannskontorene for å se etter mulige sammenhenger. Problemet er at mobile vinningskriminelle gjerne forflytter seg raskt og at man havner lett på etterskudd.

Bare siden fredag har politiloggen beskrevet over tjue tilfeller av innbrudd og innbruddsforsøk i biler og boliger. Senest onsdag morgen kom en familie i Arendal hjem til et endevendt hus.

– Det har vært en del villainnbrudd i Agder den siste tiden. Vi ser noen sammenhenger og jobber med konkrete ting, sier Arne Sundvoll, politioverbetjent ved felles krim i Agder politidistrikt.

Han ønsker ikke å kommentere antall innbrudd eller hvor mange de ser sammenhenger mellom.

– Analyseavdelingen vår jobber med sammenhengen mellom innbruddene, sier Sundvoll.

Fersket av kamera

Lensmann Odd Holum forteller om innbrudd som tyder på godt forberedte innbruddstyver i Vegårshei fredag 8. november.

– De brøt seg inn om kvelden gjennom en verandadør. De tok kontanter, smykker og lignende og hadde romstert og tilgriset en del, forteller han. Litt spesielt er at disse to villainnbruddene skjedde i et ganske tettbygd boligfelt. Likevel har ikke naboene sett eller hørt noe annet ett et par ukjente biler.– Det er tydelig at det var gjort en del forarbeid. Tyvene var klar over at akkurat disse familiene var borte, sier Holum. De har ingen mistenkte i saken.

Samme helg ble en person plukket opp på et kamera på en veranda i Gjerstad; personen hadde klatret opp og kikket inn vinduet, tilsynelatende for å se etter folk. Han eller hun stakk av etter å ha oppdaget kameraet.

– Bildene er tydelige nok til å vite at det ikke er lokal kjenning, sier Holum.

Sjekker bomstasjonene

I helga ble ytterligere to innbrudd meldt inn til Vennesla og Ivelands lensmannskontor.

– I begge tilfeller ble det stålet data, gull, smykker, elektroniske apparater og så videre. Vi jobber nå med å undersøke eventuelle sammenhenger med tyverier i samme tidsrom i andre kommuner. Det er ting som tyder på at de henger sammen. Det har å gjøre med måten ting gjøres på og tidspunktene, forteller lensmann John Tomas Homme.

Tyvene brøt seg inn gjennom vinduene på boligene. Politiet sjekker nå ut telefoner, bomstasjoner og lignende. Homme understreker at de er interessert i opplysninger fra publikum. Foreløpig er ingen etterlyst etter innbruddene.

– Man havner fort på etterskudd hvis det er mobile vinningskriminelle som allerede er langt av gårde, men vi har foreløpig ingen konklusjon om hvem som står bak, sier han.

– Tydelig vært et raid

De samarbeider blant annet med nabokommunen Birkenes, der det var tre innbrudd i helga som gikk.

– Alle tre er grovt tyveri fra villa. Tyvene har gått inn ved å dirke opp vinduene. Vi har ikke fullstendig oversikt over hva som er tatt, men en av dem savner smykker og PC-er, forteller lensmann i Birkenes, Arild Hansen.

Familiene var alle bortreiste da innbruddene skjedde, og heller ikke her har politiet noen mistenkte.

– Det er nokså nytt at det skjer innbrudd her i høst. Det har tydelig vært et raid i helga, sier Hansen.

Også i Farsund har det vært flere innbrudd, blant annet i Misjonskirken. Ifølge lensmann Kåre Unhammer ble noe av tyvegodset funnet like i nærheten. Tre hus rett ved siden av hverandre ble utsatt og politiet har gjort tekniske undersøkelser. Heller ikke her er det noen mistenkte.